Den italienske Panna Cotta
Panna Cotta er et af synonymerne med Italien og det italienske køkken, ikke mindst i selskab med klassikerne Tiramisu, pizza og lasagne. Oversat betyder det “kogt fløde”, og det er også lige præcis hvad det er. Hvis man skal sammenligne med danske desserter så er det nærmest nok en dansk fløderand, som tilberedes efter samme koncept. Franskmændene har en lignende dessert, som de kalder blanc manger.
Det er en klassisk dessert i Italien, hvor den passer perfekt som dessert på en lun sommeraften – let og frisk. De fleste italienske desserter er kendetegnet ved, at de smager fantastisk og samtidig er helt lette, så du dårligt fornemmer at du lige har spist en dessert – og måske får lyst til en til.
Udfra den klassiske version af panna cotta er der utrolig mange muligheder for at variere sin dessert, ved blandt andet at tilsætte smagsingredienser som kaffe, chokolade eller frisk frugtsaft.
Den originale opskrift stammer fra området Langhe i den nordlige region Piemonte og kan dateres tilbage til 1900-tallet. Ifølge historierne så skule det være en ungarsk kvinde som oprindeligt er grundlægger af desserten.I dag er det en dessert som indgår som en del af det traditionelle piemontetiske køkken, og som serveres på de fleste lokale ristoranter.
Det er en helt enkel dessert at tilberede, der skal blot bruges 3 ingredienser – nemlig fløde, mælk og sukker – mere enkelt bliver det ikke. Samtidig giver den mulighed for, at tilpasse den efter smag og behag, og ikke mindst sæsonens friske bær og frugt. Nogle vælger at tilberede den med espresso, chokolade eller en coulis af friske bær. En af klassikerne er en panna cotta som serveres med friske skovbær.
Du kan vælge om du vil bruge husblas i desserten, husblas anvendes for at få den kogte fløde til at stivne. Husblasen gør det noget nemmere at få panna cotta’en til at se pæn ud når den vendes ud af formen.