Opbevaring af vin

Hvis du kan lide at samle på gode vine og gerne vil have mulighed for at kunne nyde synet og ikke mindst smagen af dine vine, så kan det til tider være svært at finde plads til det voksende antal flasker.

Det er ikke alle der har den perfekte, kølige kælder, eller sågar en rigtig vinkælder. Derfor bliver vinene som oftest opbevaret i papkasser i bunden af klædeskabet, på toppen af køkkenskabene, under trappen eller lignende steder. Det kan dog godt betale sig at sætte sig ind i, hvordan du bedst opbevarer dine vine – det ville jo være ærgeligt hvis de dyrt indkøbte dråber blev opbevaret forkert og ender med at være udrikkelige.

Der er flere faktorer som kan spille ind, når vinene skal opbevares på den bedste måde i længere tid. Her giver vi nogle bud på hvilke naturlige forhold som kan påvirke vinens kvalitet i forbindelse med opbevaring.

Temperatur
Temperaturen er sammen med dagslys – to af de største fjender og mest skadelige elementer for opbevaring af vine. Den optimale opbenvaringstemperatur for vinflasker ligger på omkring 7 – 13 grader C. Hvis temperaturen bliver for høj, vil vinen udvikle sig for hurtigt. Det er samtidig af stor vigtighed, at der ikke hele tiden er udsving i temperaturen, temperaturen bør ligge forholdvist stabilt og på samme niveau.

Det er derfor en rigtig dårlig ide, at lægge sine vine på toppen af køkkenskabene hvor temperaturen stiger hver gang vi går i gang med at lave mad, for efterfølgende at falde igen.
Det er derfor vigtigt, at du placerer dine vine et sted hvor temperaturen forventes at forblive konstant. Et godt sted at opbevare sine vine er i en mørk kælder, i en tempereret garage eller under trappen i huset.

Lys
Vi tænker nok ikke så meget over det, men både det naturlige lys samt kunstigt lys er skadeligt for vine. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at opbevare dine vine i et lokale uden direkte sollys eller masser af lys. Det kan enten være et mørkt kælderrum, bunden af et skab eller hulrummet under trappen  Hvis du ikke har mulighed for, at opbevare dine vine et forholdsvist mørkt sted, så kan du også prøve en mere lavpraktisk løsning som at dække vinen til med et stort, tykt tæppe, eller sætte gardiner op omkring vinflaskerne for at skærme dem mod lyset.

Fugtighed
Hvorvidt fugtighed påvirker vinens udvikling kan diskuteres, men forsøg dog alligevel at holde rummets luftfugtighed på minimum 55%  – det optimale er på omkring 70-75 %. Umiddelbart skulle man ikke tro, at luftfugtigheden har betydning for opbevaring af vin, men det formodes at mangel på luftfugtighed vil være med til at øge muligheden for at vinen oxiderer, det vil sige bliver dårlig.

Bevægelse
Du har nok før hørt, at vinflasker ikke har godt af at blive flyttet rundt eller rystet. Det er fuldsændig korrekt, vine har bedst af minimal bevægelse. Inden du drikker en vin er det derfor vigtigt at den får lov til at hvile inden den bliver åbnet.
Når du vælger opbevaring af din vin, bør du derfor være opmærksom på om det er sted, hvor der vil være rolige omgivelser uden rystelser eller lignende.

Placering
I butikkerne står flaskerne som oftest oprejst, men når vinene skal opbevares i længere tid, har de bedst af at ligge ned. Hvorfor så det ?
Dette skyldes, at på denne måde så bevarer vinen kontakt med korkproppen, hvorved det undgåes at proppen bliver tør med efterfølgende risiko for at der kan komme luft ind i flasken.

Andre artikler

Back to top button