MasterClass med Nebbiolo fra Valtellina

Vine på Nebbiolo-druen er kendte langt ud over Italiens grænser og forbinder vi med regionen Piemonte, men der produceres også Nebbiolo-vine lidt længere nordpå. Den nordlige del af Lombardiet, kaldes Valtellina og de er blandt andet kendte for deres vine på Nebbiolo. Det er samtidig det eneste område i Italien, som har hele 2 DOCG indenfor samme område og begge er baseret på den samme druetype – Valtellina Superiore og Sforzato di Valtellina(lavet på tørrede druer).

Valtellina som vinområde er ikke et særlig kendt område, og kan da også være svært at finde områdets vine i vinhandlere. Det er der også en ganske god grund til, for området er præget af stejle stenbesatte skrænter placeret for foden af Alperne. Det er da heller ikke uden grund at vinene fra Valtellina kaldes “Nebbiolo fra bjergene”. Derudover er det grundet de stejle skråninger, ikke muligt at have store og flade vinmarker, istedet er det mange små vinmarker – parceller, hvor alt arbejde foregår med håndkraft da der ganske enkelt ikke er mulighed for at få maskiner og køretøjer op ad skråningerne.

Udover Langhe i Piemonte er Valtellina det næststørste dyrkningsområde for Nebbiolo-druen. Området er samtidig karakteriseret ved det lange smalle produktionsområde som går fra øst til vest i et smalt bælte. Et patchwork af helt små parceller, nærmeret betegnet omkring 20.000 vinproducerende parceller fordelt på 2.000 vindyrkere.

Da kendskabet til Nebbiolo-vinene fra Valtellina ikke er særlig udbredt, er Valtellina-konsortiet (Consorzio di Tutela dei Vini di Valtellina) gået igang med at øge kendskabet til netop denne region og dens karakteristiske vine. Så det var baggrunden for en vinsmagning med tilhørende MasterClass som blev afholdt på Moltkes Palæ i København d. 3. december 2019 med journalist og skribent Thomas Ilkjær som styrede MasterClass’en. Som Thomas fortalte, så er dette arrangement med markedsføring af Nebbiolo-vinene fra Valtellina det første af sin slags udenfor Italien. Her havde 18 producenter taget turen til et regnfuldt og køligt Danmark, hvor de stod klar til at præsentere deres vine på Nebbiolo-druen.

Efter en introduktion til området og vinene fra Thomas Ilkjær, havde producenterne bedt om at få lov til at præsentere sig selv og vingården. Herefter var det tid til at smage på Valtellina Superiore DOCG samt Sforzato di Valtellina DOCG. Et spændende udvalg af vinene som spændte fra en Valtellina Superiore DOCG 2008 og til Sforzato di Valtellina DOCG 2016.
Efter MasterClass’en var der mulighed for at møde producenterne og smage deres øvrige Nebbiolo-vine, alle producenterne havde hver medbragt 3 af deres Nebbiolo-vine.

Producenter:

Alberto Marsetti
Aldo Rainoldi
Arpepe
Caven Camuna
Dirupi
Fratelli Bettini
La Perla
La Spia
Le Strie
Luca Faccinelli
Mamete Prevostini
Menegola Walter
Nino Negri
Nobili Nicola
Plozza Vini Tirano
Sandro Fay
Tenuta Scerscé
Triacca
Fakta:

2.000 vindyrkere
50 vinproducenter
20.000 vinmarker
2 DOCG – Valtellina Superiore og Sfozato di Valtellina
5 Valtellina Superiore Subzoner – Valtellina Superiore DOCG Maroggia, Valtellina Superiore DOCG Sassella, Valtellina Superiore DOCG Grumello, Valtellina Superiore DOCG Inferno, Valtellina Superiore DOCG Valgella
1 DOC – Rosso di Valtellina DOC
1 IGT – Alpi Retiche IGT

Andre artikler

Back to top button