Italienske dessertvine
Italien er kendt for sine fantastiske dessertvine. Især omkring juletid og nytår, er det højtid for de italienske dessertvine.
Mange danskere har dog et specielt forhold til dessertvine, enten elsker de dem ellers kan de ikke udstå dem. Der er nok rigtig mange som har prøvet oplevelsen, at drikke en alt for sød dessertvin, som gør at man får en dårlig oplevelse og bare ikke har lyst til at prøve det igen. Også her hænger pris og kvalitet sammen, hvor de billige dessertvine er en meget sukkersød og kvalmende oplevelse mens en dessertvin af god kvalitet er en perfekt nydelse.
Italienerne kan da også bare det med at kunne lave den perfekte dessertvin, som bare er ren nydelse og smagsoplevelse. Den perfekte dessertvin skal være en velafbalanceret oplevelse af frugt, fylde, sødme som samtidig har et strejf af friskhed. Til dessertvinene, spiser italienerne den traditionelle julekage panettone, frugttærte eller små fine kager.
For danskere er de mest kendte af de italienske dessertvine er nok Passito samt de mousserende vine som Moscato og Spumante. Moscato og Spumante er dessertvine som passer perfekt til frugt og drikkes som oftest i sommerperioden. Men en Spumante passer også fint til desserten på en nytårsaften. Til den danske kransekage vil en Prosecco være mere passende, da den er mere tør i smagen og derfor passer bedre til den søde og lidt fede smag der er i kransekage.
De italienske dessertvine som Passito og Recioto laves lidt i stil med Amarone, nemlig ved at druerne tørres delvist først. Druerne tørres på sivmåtter i 3-6 måneder, og får derved en mere sød smag idet sukkeret koncentreres i druerne efterhånden som vandet fordamper.
Recioto’en kommer fra området Valpolicella, i regionen Veneto, heraf navnet Recioto della Valpolicella og laves på de blå druer som også anvendes til Amarone, nemlig Molinara, Corvina og Rondinella. Passito’en derimod laves på grønne/hvide druer og den mest kendte Passito di Pantelleria, stammer fra Sicilien. Passito kan laves på forskellige grønne druer, for eksempel laves en Moscato Passito di Pantelleria, det vil sige på den drue som anvendes til den mousserende vin Moscato.
Recioto’en findes dog også i en lys udgave, Recioto di Soave – hvor den laves på druerne Garganega og Trebbiano di Soave. Det er kun et meget lille antal af vinproducenter i Soave-området som producerer denne Recioto, hvilket gør den svær at få fat på og ligger i den dyre ende af pris-skalaen.
Nogle af de mest kendte producenter af Recioto er blandt andet Allegrini,Tommaso Bussola samt Pieropan. For Passito er det navne som Donnafugata og Benanti som gør sig bemærket.