Gambero Rosso 2018: 3 glas Basilicata

Der er sikkert ikke mange af os, som umiddelbart forbinder Basilicata med vin. Basilicata er en lille bjergrig region i den sydlige del af Italien. Basilicata støder op Regionen støder op til Apulien i øst, Calabrien mod Syd og Campania mod Nord. En smuk region fyldt med gamle byer, kunstskatte og historisk vingesus fra en svunden storhedstid. Det er ikke uden grund, at byen Matera i Basilicata skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2019.

Den eneste nogenlunde kendte vin fra Basilicata er Aglianico del Vulture. 5 af disse vine har fået de maksimale 3 glas i Gambero Rosso 2018. Aglianico en gammel druesort, som grækerne formentlig bragte med sig til det sydlige Italien i det 7. eller 6. århundrede f.Kr.

Druen Aglianico modner sent og er ofte en af sidste druer, der høstes i Italien. Det sker typisk ultimo oktober/primo november. Når udbyttet af druerne holdes lavt er det muligt at lave nogle intense og ikke mindst aromatiserede vine med god struktur og fylde. De unge udgaver af Aglianico del Vulture kan fremstå rustikke og hårde, men over tid kan vinen udvikle bløde tanniner og fremstå silkeblødt. Det er en vin som uden problemer kan gemmes i op til 20 – 25 år.

Som nævnt fik 5 vine de maksimale tre glas. Selvom jeg gerne drikker dem alle så er stjernen over dem alle i mine øjne Elena Fucci, som i år fik de 3 glas for 12. gang siden 2002 for hendes vin Titolo. Af en vingård som først bliv grundlagt i 2000 og som kun fremstiller den ene vin er det et resultat uden sidestykke som Elena Fucci har præsteret.

Mens Elena Fucci i de første år læste til ønolog på universitetet havde hun hjælp fra en ekstern konsulent. Siden 2004 har hun selv stået ved roret og resultatet er ikke udeblevet. Siden 2005 har Titolo hvert år fået de bedste karakterer af Gambero Rosso.

Følgende vine fra Basilicta har fået 3 glas i Gambero Rosso 2018:

  • Aglianico del Vulture Don Anselmo ’13 – Paternoster
  • Aglianico del Vulture Il Repertorio ’15 – Cantine del Notaio
  • Aglianico del Vulture Sup. Cruà ’13 – Basilisco
  • Aglianico del Vulture Sup. Serpara ’12 – Re Manfredi – Cantina Terre degli Svevi
  • Aglianico del Vulture Titolo ’15 – Elena Fucci

Andre artikler

Back to top button