Marsala

MarsalaMarsala’en var den allerførste italienske vin som kunne betegne sig med det kendte kvalitets-stempel DOC, tilbage i 1969. Marsala er en af Italiens mange vine som er kendt langt udover landets grænser, og med god grund. Det er en likør som især drikkes efter måltidet, eller som ofte bruges til madlavningen, primært til den klassiske ret – scaloppine al Marsala (svinekoteletter i Marsala).

Vinen har sin oprindelse i byen Marsala på Sicilien, hvor den engelske handelsmand John Woodhouse stiftede bekendtskab med den og hurtigt fik grundlagt en større produktion af de gyldne dråber.
Marsala er en sød dessertvin med en alkoholstyrke på 15-20% og findes i forskellige varianter afhængig af blandt andet sukkerindhold samt hvor længe den er blevet lagret – indenfor sødme findes den i dolce, secco og semisecco. Derudover findes den også i forskellige  farvenuancer blandt andet afhængig hvilke druer som anvendes samt lagringstiden.

Marsala Fine er den yngste og lagres som oftest mindre end 1 år, anvendes typisk i madlavning.
Marsala Superiore lagres i minimum 2 år, og er den klassiske dessertvin som passer fint til søde desserter og tørret frugt.
Marsala Superiore Riserva, der lagres i mere end 4 år er velegnet som meditationsvin og til desserter
Marsala Vergine lagres i minimum 5 år, og kan anbefales serveret som aperitivo med oste som parmigiano eller grana padano, eller til antipasti med røget fisk
Marsala Vergine Riserva som lagres i minimum 10 år passer især godt til blåskimmeloste som gorgonzola og roquefort, eller til desserter med mørk chokolade.

Gældende for Marsala Vergine og Marsala Vergine Superiore er, at de laves på hvide druer og efter gæringen tilsættes alkohol, lagringen sker efter soleras-metode som blandt andet benyttes ved Portvin og Madeira. Metoden går ud på at en del af væsken flyttes fra træfad til træfad efterhånden som tiden går, efter et fastsat tidsinterval. Marsala Vergine Riserva kaldes derfor ofte også Marsala soleras riserva, Marsala vergine stravecchio eller Marsala soleras stravecchio.

For Marsala Fine, Superiore og Superiore Riserva er det fælles at de som oftest laves på enten røde eller en blanding af røde og hvide druer. Efter gæringen tilsættes alkohol, kogt druemost som giver farve og smag, samt druesaft og koncentreret most for at give en mere blød smagsoplevelse.

Derudover findes den i følgende underkategorier, afhængig af farven:

  • oro – lavet på hvide druer, det er ikke tilladt at tilsætte kogt druemost – kun alkohol.
  • ambra – lavet på hvide druer, hvor der tilsættes kogt druemost.
  • rubino – lavet på blå druer, hvortil der kan tilsættes maksimalt 30% hvide druer, også her er det ikke tilladt at tilsætte kogt druemost.

Af producenter af Marsala kan nævnes Florio(den første officielle producent af Marsala), Bianchi, Donnafugata, Buffa – og der findes mange flere som laver ganske fortrinlige Marsala’er.

Andre artikler

Back to top button