Slow Food fylder 30 år

Du vil nok nikke genkendende til at have set logoet med sneglen, men er du så også klar over hvad det står for og hvilken betydning det har i Italien.

Slow Food-organisationen blev startet for 30 år siden – i 1986 som et modsvar til den hastigt voksende fastfood-industri, hvor fokus var lagt på at det bare skulle være hurtigt tilberedt og nemt tilgængeligt. Det med at maden skulle tilberedes i god tid og med gode råvarer var forsvundet, til fordel for hurtighed.

Det blev for meget for en gruppe af italienere i Piemonte og prikken over i’et kom da den amerikanske fastfood-kæde McDonald valgte at åbne en af deres restauranter lige ved siden af Den Spanske Trappe i Rom var medvirkende til at der d. 26. juli 1986 blev taget de grundlæggende skridt til en organisation som skulle sætte fokus på madlavning og fødevarer.

Den nystartede organisation blev startet på restaurant Osteria dell’Unione i Treiso (Piemonte) og fik navnet Arci Gola, og 3 år senere blev den omdøbt til det navn vi kender idag – Slow Food. En af hovekræfterne og den mand som er symbolet på Slow Food-organisation er manden Carlo Petrini. Petrini startede som politisk aktivist for det kommunistiske parti Partito di Unità Proletaria (eksisterer ikke mere) og begyndte senere at skrive artikler om gastronomi for forskellige medier i Italien.

I 2004 var han sammen med Slow Food-bevægelsen med til at starte det gastronomiske universitet Università degli Studi di Scienze Gastronomiche, som ligger i byen Pollenzo. Bygningerne som universitet har til huse i – er et tidligere slot med navnet Castello di Pollenzo, og var tidligere sommerresidens for den royale Savoy-familie. Universitet indeholder også Banca del Vino (vinbank) med en stor samling af kvalitetsvine fra Italien.samt et 4-stjernet hotel.

Der skete meget for Slow Food-organisationen i 2004 – for samme år blev bevægelsen Terra Madre grundlagt. En bevægelse som består af landmænd, fiskere, kokke, forskere og interesserede indenfor gastronomi og fødevarer arbejder sammen for at promoverer økologi, samt det at bevare de klassiske og lokale kulturelle traditioner indenfor madlavning og gastronomi.

Slow Food-bevægelsen har i dag bredt sig til andre dele af verden, og har stor opmærksom blandt med fødevaremesser, priser og den kendte Slow Food-guide med rating af italienkse vine.

Slow Food er også repræsenteret i Danmark med organisationer i blandt andet København, Århus, på Fyn, hvor der laves arrangementer og begivenheder mv, læs mere på deres hjemmesider www.slowfoodcopenhagen.dk og www.slowfoodfyn.dk

Hvis du vil vide mere om Slow Food- og Terra Madre-bevægelsen, så kan du læse om dem på deres hjemmesider:

I anledning af 30 års jubilæet for stiftelsen af Slow Food, har det italienske postvæsen valgt at udgive et specialfrimærke, dedikeret til Slow Food.

Frimærke i anledningen af 30 års jubilæum for Slow Food-bevægelsen

Del: