Italienske producenter frygter USA’s toldsanktioner

Hvad vil der ske med eksporten af italienske fødevarer til USA, når den amerikanske præsident Donald Trumps toldsanktioner bliver indført ?

Den fulde konsekvens vides endnu ikke præcist, men der er uro og bekymring blandt de italienske fødevare-producenter som risikerer at blive ramt når sanktioner bliver indført. Som en del af den igangværende, til tider heftige debat om handel mellem USA og EU, har Donald Trump endnu en gang varslet sanktioner på importerede varer fra europæiske lande. Sanktioner som vil komme til at ramme Italien og dens eksport særdeles hårdt, så der er grund til bekymring.

Italien eksporterer en lang række af deres specialiteter til USA, og det omfatter blandt andet vin, frugt, olivenolie, pølse og ikke mindst ost. Både italiensk vin og ost udgør en stor del af de varer som sendes til USA. Det vil derfor ramme mange mindre og mellemstore producenter hårdt, hvis de pågældende toldsanktioner gennemføres. En forsigtig vurdering fra den italienske landbrugsorganisation Coldiretti lyder på at et tab kan ligge i omegnen af 5 – 10 mia. dollars når det gælder italienske vine, citrusfrugt samt diverse frugtjuice.

Udover vin og frugt, så udgør ost og olivenolie også en stor post i eksporten af italienske fødevarer. Som i mange andre lande, er det her oste som Parmigiano Reggiano og Parmesan, som amerikanerne især er glade for at sætte tænderne i. Eksporten af blandt andet italienske oste har i de seneste år været stigende, og i 2018, udgjorde eksporten af Parmigiano Reggiano til USA lige knap 10,5 tons. Med en forventet told svarende til værdien af den importerede vare, vurderer Coldiretti at tolden vil stige fra de nuværende 2,15 dollars og op til 15 dollars per kilo. Det betyder at en forbruger i USA fremover vil skulle betale 60 dollars per kilo Parmigiano Reggiano – svarende til ca. 400 danske kroner for 1 kilo ost.

Samtidig vurderer Coldiretti at toldsatserne vil medføre et fald på op til 80 – 90 % af den eksisterende eksport af Parmigiano Reggiano til USA. Så de omstridte toldsanktioner vil få en betydelig konsekvens for Italien, og det kan komme til at få en effekt meget hurtigt, måske allerede fra oktober måned.

Kilde: Coldiretti

Andre artikler

Annonce
Back to top button