Tomater beskytter dit hjerte

Tomatsæsonen ligger og lurer lige rundt om hjørnet, planterne vokser sig stærkere og større, de gule blomster bliver omdannet til små grønne kanonkugler som vokser sig til store røde, saftige tomater.

I tomatsæsonen er det bare med at få spist rigeligt af de søde, røde tomater som er rige på antioxidanter og er med til at nedsætte kolesterolniveauet samt blodtrykket.

Et hold af internationale forskere har fundet ud af, at hvis vi dagligt spiser en frisk, moden tomat er det med til at give os et bedre helbred ved at reducere kolesterolniveauet samt det er gavnligt for hjertets pumpeværk.
Tomaternes sunde egenskaber skal findes i stoffet lycopen, som er en antioxidant og som har vist sig at være utrolig godt for vores helbred og organisme.

For italienerne er tomater er en helt naturlig del – og samtidig en stor del af deres daglige kost. Ofte indgår den tilberedt i en pastaret eller men kan også fint spises rå som f.eks tomatsalat med mozzarella, eller hvad med bruschetta hvor tomaterne hakkes fint og fordeles over ristede brødskiver som lige er smurt med saften fra et fed hvidløg.

Når du er i Italien kan du simpelthen ikke undgå på en eller anden måde at spise tomater eller se tomater i alle afskygninger på de lokale markeder, hos grønthandleren eller i supermarkedet. De er bare alle vegne og indgår som et grundelement i det italienske køkken, uanset om det er frisk form eller som flåede tomater, eller som tomatkoncentrat – det er uanede mængder af tomater som dagligt bliver indtaget ved de italienske spiseborde.

Tomaterne er da også med til at bidrage til italienerne gode sundhed og deres høje levealder, ikke at det er videnskabeligt bevist at det lige netop er tomaternes bidrag men de er da et stort bidrag i den sunde middelhavskost, som vi nordboere kun kan misunde dem.

Del: