Prosciutto Crudo
Den karakteristiske skinke fra Italien, som er kendt og værdsat over hele verden. Den er kendetegnet ved en duft og smag som gør den til det ypperste indenfor tørret skinke.
Til prosciutto crudo benyttes låret fra svin af en velvoksen størrelse, som efter partering behandles med salt. Dernæst bliver den tørret, skyllet, børstet og bliver så hængt til tørring.
Selve tørringsprocessen varer mellem 8 til 16 måneder, hvor skinken udtørrer under naturlige og ventilerede forhold for at give den karakteristiske smag.
Skinken indeholder kun ganske lidt fedt, er letfordøjelig, har et højt indhold af proteiner og også et pænt indhold af kalorier.
Der findes i Italien 8 forskellige typer af prosciutto crudo, som er kendetegnet ved at være Dop (Denominazione di origine protetta) eller Igp (Indicazione geografica protetta).
- San Daniele Dop – med den karakteristiske guitarform, med sin intens delikate duft og smag.
- Parma Dop – hvor der i forbindelse med tørringen benyttes begrænset mængde salt, hvorved der opnåes en mere sød smag. Farven er kraftig rød, og fedtmarmoreringen fremstår tydeligt.
- Modena Dop – har en sød duft, og er samtidig ikke så saltet.
- Toscano Dop – kan genkendes på det ydre lag af salt, peber og krydderier som giver kødet en intens smag.
- Veneto Berico-Euganeo Dop – mere mager end de øvrige da fedtet udelukkende sidder på ydersiden af kødet. Duft og smag er af mere sødlig karakter.
- Carpegna Dop – har en rund form, og sødlig smag. Indeholder kun lidt salt.
- Jambon de Bosses Dop – produceres i Valle d’Aosta, er yderst begrænset saltet og derved meget aromatisk i duft og smag.
- Norcia Igp – laves med peber og hvidløg, tørres i 1 år hvorved der opnåes en kraftigere smag.
Prøv også vores opskrift med prosciutto crudo og kylling – Fyldt kyllingebryst med prosciutto og salvie