Påske i Italien

I Italien som i mange katolske lande, er påske – Pasqua en religiøs højtid som fejres med festivitas, kirkelige arrangementer og god mad i selskab med venner og familie.

I mange byer afholdes fredag eller lørdag før påske, religiøse optog og arrangementer hvor imponerende figurer af jomfru Maria og Jesus spiller en vigtig rolle. Figurerne bæres rundt i byen, eller bliver vist frem på byens centrale plads, som ofte også er kirkepladsen. Nogle steder er der tradition for at deltagerne i optogene bærer traditionelle, historiske klædedragter, grene fra oliventræer bruges ofte som erstatning for palmegrene i optogene eller til som dekoration i kirkerne.

I Firenze, fejres påsken med Scoppio del Carro, opdagelsen af hjulet. Et stort, dekoreret hjul trækkes gennem Firenze af en hvid okse. Når vognen kommer frem til Basilica di Santa Maria del Fiore i centrum  af Firenze, antænder byens biskop en raket formet som en due, der sendes direkte ind i vognen og herved antænder et kæmpe fyrværkeri. Fyrværkeriet efterfølges af et stort optog med middelalder-kostumer.

På Sicilien afholdes Langfredag, et kæmpe optog med mere end 2000 deltagere som er iklædt historiske dragter, optoget bevæger sig gennem byer som f.eks Enna og Trapani. I Trapani varer optoget hele 24 timer og er fyldt med dramatik.

Hvis man ser bort fra de religiøse aspekter, så fejres påsken mere eller mindre ligesom julen, men ved denne højtid er der 3 forskellige symboler i højsædet: lammet, som refererer til korsfæstelsen af Jesus. Derudover er der i den søde ende, la colomba(traditionel italiensk påske-kage) samt påske-ægget som det mest kendte, hvilket har relation til den mere festlige del af påsken.

Der er også tradition for at man giver hinanden gaver – ligesom til jul, og det er da altid rart at modtage gaver fra dem man holder af.

Påskemaden

Som ved mange andre højtider i Italien, så spiller maden ved påske også en stor rolle i de mange arrangementer og ikke mindst i de italienske hjem. Et traditionelt påskemåltid omfatter lam eller ged, artiskokker f.eks tærte med artiskokker og de specielle Påskebrød, som varierer fra region til region. Det er blandt andet de helt traditionelle brød som Pannetone og Colomba (formet som en due). Brødene gives som gaver, ligesom de store chokoladeæg, der som regel indeholder en eller anden lille overraskelse.

1. påskedag – La Pasquetta

1. påskedag afholdes i mange byer alle mulige former for festivitas, eventuelt med dans, gratis koncerter eller sjove lege som ofte involverer æg. Denne 1. påskedag er tid til at slappe af med venner og have det sjovt.

Andre artikler

Back to top button