Det italienske køkken: En tur til Lombardiet

Af : | 0 Kommentarer | On : 25. juli 2018 | Kategori : Det regionale køkken

En region som i høj grad byder på lokale specialiteter indenfor det kulinariske. Regionen er nok mest kendt for sin geografi med den flade Po-slette og for at være industri-centrum for en stor del af Italiens kendte virksomheder som hører til i storbyen Milano.

Beliggenheden i nord og den centrale placering vor handelsfolk og rejsende ofte kom forbi, har dette da også sat sit præg på madkulturen. En madkultur som i dag indeholder præg af de nordligere liggende regioner som blandt andet Valle d’Aosta, samt naboerne Frankrig og dengang Østrig-Ungarn.

I nord er regionen præget af bjergrigt område – Valtellina mens i den centrale- og sydlige del er området karakteriseret ved et fladt landskab som blandt andet er grundlaget for regionens omfattende produktion af ris. En opdeling som må siges både at være geografisk men også kulinarisk, for de enkelte områder har sat sit tydelig præg på den mad som tilbredes.

Netop Valtellina er kendt for sin boghvede-pasta – Pizzoccheri della Valtellina, som oftest serveres med kogte kartofler og Grana Padano eller Parmigiano Reggiano. En meget nærende og mættende ret.

Selvom en indbygger i Lombardiet nok ikke vil kalde maden for rustikt så er de lokale retter her, til den let rustikke side og er karakteriseret ved retter hvori der indgår polenta (grød på majsmel). Polentaen serveres gerne med en solid gryderet, eller med saucer bestående af sæsonens grøntsager. Osso Bucco(gryderet med kalveskank) serveres traditionelt med Polenta til.
Kosten i Lombardiet er da også præget af brug af blandt andet grøntsager, svinekød samt fisk fra områdets mange søer og floder, heriblandt de store søer som blandt andet Como- og Gardasøen. Grøntsager som er en vigtig del af suppen Minestrone Milanese, og blev tidligere anset som husmandskost. En kost som skulle være billig men samtidig nærende for husmændene som lavede hårdt arbejde. Desuden en suppe som både kan laves om sommeren som om vinteren, afhængig af årstidens grøntsager og råvarer.

Regionen er Italiens primære producent når det gælder mælk, hvilket nok også er naturligt grundet deres store produktion af ost. Det er samtidig også den af Italiens regioner, som har det største udvalg af oste som produceres i området. Se bare på oste som Gorgonzola, Taleggio, Quartirolo og Grana Padano – for bare at nævne nogle af de mest kendte. Osten er en naturlig del af den daglige kost – ikke kun i dens rå form men bliver også anvendt i madlavningen, som ingrediens i risotto, til pasta eller til bagning.

Den flade Po-slette har også medført, at regionen er Italiens største producent af ris – hvilket har sat sit præg på den daglige kost. Landskabet er præget af de flade rismarker med sirlige vandingskanaler i næsten geometriske former. Risotto er en populær ret i området og ikke mindst den gule version med safran – Risotto Milanese. Versioner af risotto med områdets råvarer, er også retter som indgår indbyggernes kost – det kan være risotto med Gorgonzola og pære, med Taleggio eller med fisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Annonce

Hvis du ønsker at fortsætte med at læse indholdet på Italiensk Vin & Mad, skal du klikke på Accepter-kanppen til højre, for at bekræft at du accepterer brug af cookies. Mere information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close