En tur til Umbrien
Regionen Umbrien finder man i det centrale Italien, og er en af de få af Italiens regioner som ikke har en kystlinie. Med en placering mellem naboregionerne Toscana og Abruzzo er den desuden omkranset af de høje Appenniner-bjerge. En region som er rig på søer og floder, den mest betydningsfulde sø er Lago di Trasimeno udenfor byen Perugia. Regionen byder på varmt klima med regelmæssigt regnvejr, derudover er forskellen mellem dag- og nattemperaturen høj hvilket er optimalt for dyrkning af vin, det er heller ikke uden grund at Umbrien kaldes for Italiens grønne hjerte. Her dyrkes en lang række forskellige afgrøder, herunder blandt andet oliventræer og vindruer – regionen er ikke mindst også kendt for sit landbrug og kød af høj kvalitet. Det lokale køkken har da også påvirkninger fra de omkringliggende regioner Toskana, Lazio og Abruzzo.
En af regionens mest betydningsfulde fødevarer er vin. I området er det den lokale drue Sagrantino som dyrkes og som er grundlaget for rødvine som har et højt indhold af garvesyre og god struktur giver stort potentiale for en lang lagring. Denne druetype har sit hjemsted i Montefalco, hvor der på Sagrantino-druen produceres nogle af de bedste vine fra Umbrien. Netop det høje indhold af garvesyre i Sagrantino, har gennem tiden givet udfordringer for vinproducenterne i forhold til at balancere og styre syreniveauet uden at miste smagen. Men med ny viden om druerne og moderne teknikker, har vinproducenterne fået en forståelse og indsigt i druerne som gør at de meget bedre kan bruge druernes egenskaber til at producere rødvine af høj kvalitet og med perfekt balance fra Sagrantino.
Selvom de røde vine er det mest udbredte i regionen, så produceres der også hvidvine – som hovedsaligt er baseret på Grechetto druen. En drue som er den vigtigste druetype for regionens hvidvine. Derudover er området omkring den historiske by Orvieto i den sydlige del af regionen, kendt for sine søde hvide vine som får sin karakteristiske smag da den angribes af ’botrytis cinerea’ eller på dansk kaldet ædel råd.
Extra-virgin olivenolie er den næst mest betydningsfulde fødevare i regionen, det er da også her at man finder nogle af Italiens største producenter af Extra-virgin olivenolie. Arten Moraiolo er den mest dyrkede olivenplante, efterfulgt af typerne Leccino og Frantoio som også udgør en stor andel af olivenlundene. Umbrien er kendt for sine extra-virgin olivenolie grundet deres høje kvalitet samt høje indhold af fenoler, fyldige aroma af artiskok, rosmarin og mandler men kan føles en smule bitter i eftersmagen. Nogle af verdens bedste extra-virgin olivenolie produceres i Umbrien, dog mest udbredt i området Valle Umbra.
Linser udgør den mest betydningsfulde afgrøde i regionen, hvor linserne fra Castelluccio di Norcia IGP betegnes som de bedste linser i Middelhavsområdet. Det er samtidig en af de ældste afgrøder som vi har dyrket, det går helt tilbage til etruskerne som de første indbyggere i området og som udviklede det at dyrke linser som en afgrøde i regionen.
Tørret kød udgør en stor og vigtig del af fødevare industrien i regionen, takket være det indgående kendskab og viden om produktion af kødprodukter i høj kvalitet. Størstedelen af fødevarerne er lavet på svinekød, her kan bare nævnes specialiteter baseet på Nerino Umbro, en særlig art af sorte svin. Italienerne er kendte for deres lækre og smagfulde kødprodukter – ikke mindst salami, tørrede pølser samt tørret skinke. Det gælder også specialiteten “Guanciale” fra Umbrien som laves på svinets kinder og som produceres i hele regionen. Nogle af de bedste tørrede kødspecialiteter kommer netop fra Norcia, hvor der er en lang tradition for det at være slagter.