En tur til Emilia Romagna
Regionen Emilia Romagna må nok betegnes som en af de regioner, der har størst betydning for den italienske fødevare-kultur. Dette skyldes, ikke mindst at landbruget her har optimale forhold da en stor del af området fungerer som et plateau som krydses af floden Po, Italiens længste flod og nærheden af Adriaterhavet. Jorden består primært af ler, som gør den særdeles velegnet til dyrkning af forskellige typer af frugt og grøntsager. Landbruget udgør derfor en vigtig fødekilde i hele regionen.
Regionen kan umiddelbart opdeles i 2 delområder, fordelt på henholdsvis kultur og fødevarer. Det er da heller ikke uden grund, at nogle af de mest berømte italienske specialiteter og retter kommer lige netop fra denne region. Hvem kender ikke retter som Ragù, lasagne eller den fyldte pasta tortellini, for ikke at glemme osten Parmigiano Reggiano DOP.
Overalt i Emilia Romagna, findes restauranter med lokal mad og retter af høj kvalitet. Regionens køkken er ikke mindst verdensberømt takket være chefkok Massimo Bottura fra restauranten Osteria Francescana i Modena.
Det klassiske og lokale køkken er uden tvivl rygraden i madkulturen i Emilia Romagna. Regionen har en lang historie med frisk, hjemmelavet pasta som blandt andet bruges til retten lasagne samt pastavarianter med fyld af enten kød eller urter, det kan være tortellini og agnolotti. Frisklavet traditionel pasta er en helt enkel ret, tilberedt udelukkende på friske æg og hvidt mel, traditionen foreskriver at der bruges 1 æg pr 100 gr mel. En af de simpleste men samtidig også mest smagfulde klassiske italienske retter, som sagtens kan spises som den er helt uden tilbehør, ganske enkelt for at nyde konsistensen og smagen.
Parmigiano Reggiano DOP er en af de mest kendte oste fra regionen og ikke mindst en af Italiens førende specialiteter og ambassadør for det italienske køkken. Det er en fast ost, som produceres på komælk, og udelukkende laves i bestemte områder i Emilia Romagna regionen. Osten kan være modnet i alt fra 12 måneder og op til 48 måneder, jo længere den modnes, jo mere intens og kraftfuld bliver smagen.
En anden kendt fødevare fra området, er Aceto Balsamico di Modena, den traditionelle balsamico eddikke – som er kendt for sin mørke farve samt aromatiske og krydrede duft. Den findes i 2 varianter – den klassiske Aceto Balsamico Tradizionale som lagres på små trætønder og får lov til at modne over længere tid. Den mere moderne udgave er en mere kommerciel udgave som har kortere produktionstid og derved også er billigere.
Derudover spiller kødprodukter også en stor rolle i regionen, som blandt andet er kendt for sin Prosciutto Crudo di Parma DOP, en traditionel skinke lavet på råt svinekød. Prosciutto di Parma har opnået DOP anerkendelse og produceres udelukkende i byen Parma, hvor klimaet giver de optimale betingelser for en langsom og ensartet modning af kødet. En anden kendt specialitet fra regionen er Mortadella di Bologna, en pølsespecialitet bestående af finthakket svinekød og små stykker af Speck. Pølsen lufttørres og laves i størrelser på op til 100 kg.
Prosciutto di Parma Tønder med Aceto Balsamico di Modena
Vinproduktionen har også sin plads i regionen, hvor rødvinen Lambrusco nok er den mest kendte vin fra området. Faktisk er det en tør, mousserende vin der fremstilles – ikke på den traditionelle måde, men baseret på forskellige druetyper dog alle af sorten Lambrusco. Der findes 3 primære underområder i forhold til Lambrusco produktionen, alle i nærheden af byerne Bologna og Modena. Vinene karakteriseres oftest med en liflig duft af røde bær, som for eksempel jordbær og ribs, samt et forholdsvis højt indhold af frisk garvesyre. Hvilket også gør den særdeles velegnet til de traditionelle retter fra Emilia Romagna såsom lasagne og de hjemmelavede fyldte pastatyper som tortellini og agnolotti.