En tur til Veneto
Blandt alle regionerne i Italien, er Veneto nok den af regionerne som markerer sig bedst med et helt unikt og traditionelt køkken, som er kendt og elsket af Italiens-freaks af alle nationaliteter.
Veneto er en region som egentlig ikke behøver yderligere præsentation, takket være dens kendte vine, gastronomi, Dolomitterne og kunst. Samt ikke mindst byerne Venedig og Verona som hvert år besøges af ikke mindre end 60 millioner turister, hvilket gør den til den mest besøgte region i hele Italien.
Æren for en stor del af denne overvældende succes skyldes i høj grad regionens mange kendte fødevarer, den regionale gastronomi og absolut ikke at glemme, vinene som f.eks Amarone og Valpolicella som er med til at det ikke er helt nemt at glemme regionen, når du først har besøgt den. Helt sikkert en region, der er værd at vende tilbage til igen og igen, om så ikke blot for at nyde den flotte natur og bygningsværkerne.
Regionen er geografisk set en meget varieret region, med de store bjergområder mod nord, kyststrækninger og slette-områder – alle med hver sine gastronomiske kendetegn og gastronomiske historie. Derudover har mange handelsfolk gennem tiderne haft deres færden i regionen, hvilket også har sat sit præg på madkulturen med nye, fremmede produkter, blandt andet mange forskellige krydderier som f.eks kanel, muskatnød og nelliker som traditionelt ikke findes i det italienske køkken, men i denne region har de opnået en vigtig rolle i regionens lokale retter.
Tilstedeværelsen af havet tæt på, har da også gjort at fisk indgår som en vigtig del af kosten, dertil kommer bjergområderne som bidrager med både kød som svine- og lammekød samt ost, hvor Asiago og Montasio er de bedst kendte. Frodigheden gør da også at frugt og grøntsager har rigtig gode vilkår, af de mest berømte grøntsager fra regionen kan nævnes hvide asparges fra Bassano del Grappa og rød cikorie (radicchio rosso).
Hvis det venetianske køkken skal beskrives med få ord, uden at komme alt for vidt omkring, så er det et køkken som er karakteriseret ved enkle og simple retter som er baseret på de lokale råvarer som giver retterne deres karakteristiske smag.
Som primo er der retten “risi e bisi” som er en suppe med ris og ærter, “bigoi co l’aran” – en tyk form for spaghetti med en delikat sauce bestående af and, spaghetti med rejer, “pasta e fasoi” – suppe med pasta og bønner, men to af de nok mest kendte hovedretter i det venetianske køkken må nok siges at være “baccalà alla vicentina” med polenta(majsgrød) og lever på venetiansk.
Af kendte desserter og kager fra Veneto er blandt andet friturestegte kager til fastelavn, småkagerne “zaleti”(småkager lavet på majsmel), “baicoli”(en helt tynd, oval småkage, med form som en aborre heraf navnet, stammer fra Venedig) og “fugassa” som er en sød focaccia samt “pinsa” – en helt enkel kage, som laves på majsmel.