Mozzarella – den cremede, hvide ost
Blød, cremet og helt hvid – det er sådan vi kender den klassiske mozzarella og gerne spist i en lækker frokostsalat sammen med friske, solmodne tomater.
Derudover er den også det perfekte tilbehør på en pizza, eller som ingrediens i en god pastaret – variations-mulighederne er utallige. Mozzarella er en af de mest spiste fødevarer i Italien om sommeren, netop på grund af sin friskhed og fordi den kan kombineres med hvad der findes af årstidens grøntsager – uanset om det er vinter eller sommer.
Mozzarella er en blød ost som fremstilles på komælk og primært produceres i regionerne Puglien, Basilicata og Calabrien. Derudover er definitionen “mozzarella” ikke begrænset til specifikke områder hvor der produceres komælk eller bøffelmælk, eller for den sags skyld begge dele. Mozzarella di bufala campana – mozzarella på bæffelmælk, har opnået kvalitetsmærket DOP, og produceres i regionerne Lazio og Campania, samt i provinserne Foggia samt Isernia. Osten tilhører den store familie af bløde, trådede oste som også omfatter f.eks scamorza, burrata og provola.
Letgenkendelig på sin helt hvide farve, sin elastiske konsistens og sin karakteristiske duft af mælk som kommer fra den mælkelage som osten altid ligger i.
Når du har købt mozzarella og åbnet for emballagen, skal osten altid opbevares på køl i sin lage og spises indenfor 24 – 48 timer.
Mozzarella findes i mange forskellige former, helt små mundrette kugler, de mest almindelige som kan købes i supermarkedet er runde portioner på 125 gr, findes også mere firkantede eller sågar i flettet form.