Italienske krydderurter
En velassorteret krydderhave er et must, hvis du kan lide at lave italiensk mad, og gerne laver det ofte. Italienerne kan rigtig godt lide at give maden smag og det gøres på bedste vis med at bruge forskellige krydderurter. Nu bliver det selvsagt også meget nemmere, når klimaet gør at krydderurterne nærmest gror som ukrudt udenfor.
Mange steder vokser store buske af rosmarin ned af stenmure, og grøftekanterne vrimler med et væld af vilde krydderurter. Det er bare lige med at vide, hvad der er spiseligt og hvad der absolut ikke skal spises. Dette er en egenskab som mange italienske kvinder har lært af deres mor som igen har lært det af deres mor, forhåbentlig vil det være en tradition som vil fortsætte med at blive nedarvet gennem generationer, så kendskabet til de vilde krydderurter kan bevares.
Basilikum
Basilikum er det mest kendte krydderi i det italienske køkken, og anvendes ofte i pasta-tomatretter eller på den kendte pizza Napoletana – med tomatsauce, mozzarella og basilikum. Derudover kendt som en af hovedingredienserne i den klassiske pesto Genovese.
Den findes i mange forskellige varianter, men den mest anvendte og kendte er den bredbladede, med sine store velduftende grønne blade. Findes blandt andet også i en rød variant, hvor blade og stilk har en rød-violet nuance. Duften er meget karakteristisk og kraftig, og er en duft som bliver siddende på fingrene når du rører ved bladene.
Oregano
Et af de velkendte og vigtige krydderurter i det italienske køkken, som oftest anvendt når der bages pizza eller laves pastaretter. Planten gror vildt i naturen, og har fine små lilla blomster.
Den kraftige smag gør den meget velegnet i netop tomatretter, eller pastaretter. Også god til retter med fjerkræ. Kan bruges både i frisk og tørret version, men selvfølgelig vil den friske altid være at foretrække, hvis det er muligt at have den i haven, køkkenvinduet eller på altanen. Oregano forveksles ofte med merian, da de ligner hinanden til forveksling og kommer fra samme plantefamilie.
Rosmarin
Denne plante gror vildt mange steder i Italien, hvor der er solrigt og tørt klima. I modsætning til andre krydderurter så er denne kendetegnet ved lange, lidt hårde blade – hvis man kan kalde dem det. Bladene kan minde lidt om grannåle. Planten overvintrer, og bliver større og kraftigere med tiden.
Rosmarinen har en intensiv duft, og passer rigtig gdt til fisk- og vildretter. Derudover give den god smag til grillet kød eller til retter med kartofler. Et godt tip er at bruge rosmarinkviste som kødpinde, giver kødet en rigtig god smag.
Timian
En klassiker i det sydlandske køkken, hvor det blandt andet ofte bruges i retter med lam. Det er samtidig en krydderurt som kan bruges til rigtig mange retter, som blandt andet suppe, pølser og ikke mindst til marinering af kød. Den er velegnet til at tørre, så der stadig er forsyninger til vinterens retter.
En plante som også gerne vil grå i en dansk køkkenhave, og findes i flere varianter. Blandt andet citrontimian, og kan findes groende vildt i naturen. Kan hurtigt gro til en større og meget velduftende busk med fine, små blomster.
Salvie
Endnu en af de krydderurter som er uundværlige i det italienske køkken. En plante med lange mørkegrønne blade, bladene har en kraftig duft og smagen er let bitter. Salve findes i flere varianter, og er nem at dyrke i en køkkenhave, får fine små hvide og lyselilla blomster.
Vigtig ingrediens i den klassiske italienske ret Saltimbocca á la Romana. Derudover anvendt i det lokale piemontetiske køkken, hvor det indgår i retten Ravioli al plin – ravioli med smør og salvie. Den er også kendt gennem tiden for sine medicinske egenskaber mod blandt andet ondt i halsen, dårlig fordøjelse og ondt i maven.