Risotto’ens historie
Italien er kendt som det land hvor pastaen er født og hører hjemme, men landet har også stor tradition for flere risretter, men hvordan kom der egentlig ris til Italien og hvordan startede dyrkningen af ris i især Lombardiet ?
Vi formoder, at ris oprindeligt har fundet vej til landet med de handelsrejsende arabere som kom på gennemrejse mod Spanien. Mon ikke, at araberne har bragt risen med fra Indien, og videre til de lande som de passerede på deres rejse. Der er ikke mange områder i Italien, der egner sig til dyrkning af ris som kræver et plant grundlag og rigeligt med vand for at kunne gro. Det er der netop på den store flade Po-slette i Lombardiet, som giver optimale betingelser for dyrkning af ris. Her er masser af vand i området, hvilket er perfekt for risen. Lombardiet er hurtigt gået hen og blev landets mest kendte producent af ris, herunder især de karakteristiske risotto-ris.
Kilder mener, at risotto’en blev opfundet i Napoli og senere er blevet udbredt i resten af Italien. Den nok mest kendte variation af risotto, er risotto Milanese – som er kendtegnet ved sin gule farve. Denne risotto blev første gang serveret ved et bryllup, til datteren af byggemesteren som på det tidspunkt var ansvarlig for bygningsarbejdet af Milano’s kendte Domkirke. Her blev der serveret en gul cremet risret, som blev så stor en succes at den efterfølgende blev en selvstændig ret og fik navnet risotto Milanese.
I de norditalienske regioner som Lombardiet, Veneto og Piemonte er risotto en klassiker og indgår ofte som en del af måltidet. Det er en enkel og næringsrig ret som er meget nem at tilberede. En ret som kan varieres i et utal af forskellige varianter, helt afhængig af hvilke ingredienser som du har til rådighed.
En risotto kan sammenlignes lidt med danskernes risengrød, da begge retter udnytter risenes stivelse til at koge det til en grødlignende konsistens. I dag findes der forskellige varianter af risotto, afhængig af region og råvarer, nogle af de mest klassiske er risotto med græskar, med svampe, med radicchio-salat og Gorgonzola, med ærter eller den helt enkle variant med Parmesanost.
Typer af risotto-ris:
Der findes flere forskellige typer af ris som kan bruges til risotto, det er værd at lære de enkelt typer at kende og især forskellen imellem dem.
Arborio ris – den mest velkendte ristype i Italien, og højt elsket af enhver italiensk husmor for sine store korn. Denne type af ris er især velegnet til retter som risotto, fordi den er nem at koge uden at den bliver kogt ud.
Vialone ris – findes primært i regionen Veneto under navnet Vialone Nano Veronese hvor den har opnået betegnelsen IGP, og har et mindre korn og ofte anvendes i risotto, blandt andet Risotto al nero di seppia, det vil sige den sorte risotto som tilberedes med blæksputte-blæk.
Carnaroli ris – dyrkes primæt i regionen Piemonte. Her anvendes den ofte i risotto og til de klassiske italienske ris-salater som ofte serveres om sommeren. Den har en meget karakteristisk smag og er derfor velegnet sammen med blandt andet grøntsager.
Se vores vejledning på at tilberede den klassiske og helt enkel risotto.
Prøv også vores opskrifter på Risotto med græskar og Risotto med tomater