Pasta er ikke bare pasta

Pasta og Italien det hænger uløseligt sammen, hvem kan forestille sig et Italien uden pasta – det er bare en tanke som forekommer helt uvirkelig. Italienerne elsker deres pasta, og de får nærmest pasta ind med modermælken.

Der er stor forskel på hvilke typer af pasta der kommer fra hvilke områder af Italien, nogle regioner har deres helt egne lokale varianter som ikke findes i resten af Italien. Pastatyperne er også forskellige, afhængig af hvilket tilbehør som serveres i det pågældende område.og det er ikke ligemeget hvilken type af pasta som serveres til hvilket tilbehør. Der er forskel på den pasta som serveres til en ragú, i forhold til den pasta som er velegnet til en pesto. Hvis du serverer den forkerte type pasta til tilbehøret, kan du uden tvivl forvente et hævet øjenbryn fra en italiensk madmor.

Tørret pasta:

Den mest almindelige form for pasta, og en fast vare på hylderne i de italienske supermarkeder,. Her findes hele reoler med pasta i forskellige former og ikke mindst forskellige størrelser og tykkelser. Det er nemlig ikke ligemeget hvilken pasta der benyttes til de forskellige typer af tilbehør. Det har stor betydning samt der er en sammenhæng med pastasaucer og hvilke pastatyper som er mest velegnede.

Den tørrede pasta stammer oprindeligt fra det sydlige Italien, og indgår nu som en fast del af enhver italieners daglige måltider. Tørret pasta er dog fortsat mest udbredt i den centrale og sydlige del af landet. I den nordlige del af landet, foretrækkes mest den friske pasta, som her tilberedes i lokale varianter.

Pasta i tørret tilstand findes i forskellige former – de små pastatyper, den korte pasta samt lang pasta.

De helt små pastatyper, som for eksempel stelline (små stjerner) eller risoni anvendes som fyld i supper eller til små børn.

Den korte pasta omfatter blandt andet de kendte pastapenne, farfalle og pastaskruer. Den er den pastaform som er mest anvendt i den daglige madlavning, og serveres gerne med en pesto eller stegte grøntsager.

Den lange pasta kan være spaghetti af forskellige tykkelser, maccheroni, tagliatelle elller linguine. Spaghetti kender de fleste danskere, fra retten spaghetti bolognese som er en klassikere i mange danske børnefamilier. Faktisk er spaghetti ikke særlig velegnet til netop en kødsauce, da kødsaucen har svært ved at sætte sig fast på den tynde spaghetti – mere velegnet er for eksempel en tagliatelle.

Frisk pasta:

Den friske pasta finder vi i køledisken i supermarkedet, hvis den da ikke bliver lavet helt frisk derhjemme, lige inden den skal bruges. Frisk pasta har en meget kort holdbarhed i modsætning til den tørre pasta, det drejer sig typisk om et par dage på køl.

Frisk pasta findes i varianterne – glat pasta som for eksempel frisk tagliatelle eller pastaplader, derudover findes den som fyldt pasta.

Den fyldte pasta findes i flere forskellige former og med forskelligt fyld. Den nok mest kendte er klassikerne ravioli og tortellini, fyldet består som oftest af ricotta-ost og spinat, men kan også være kød, skinke og ost.

Fyldt pasta kendes over hele Italien, og findes i forskellige varianter i de forskellige regioner:

  • Piemonte – Agnolotti piemontese med fyld af oksekød
  • Ligurien – Raviolo med kød og ost
  • Emilia – Tortellini med prosciutto crudo
  • Toscana – Tortello di patate, en lokal form for tortellini med fyld af kartoffel og persille

Du kan læse mere om italienerne og deres pasta i Hver region, hver sin pasta

Opskrifter med pasta:

Spaghetti med hvidløg, olie og peperoncino

Penne med rucola-carbonara

Spaghetti Puttanesca

Tørett pasta - farfalle

Andre artikler

Back to top button