Skovens hvidløg – Ramsløg

Ramsløg, på italiensk kaldes den Aglio orsino – som oprindeligt stammer fra bjørne hvidløg. Hvilket nok skal ses sammen med det, at ramsløg gror i den jordbund i skyggefylde skove – lige præcis de steder som bjørne godt kan lide at holde til. En anden teori er, at når bjørnene kom ud af deres vinterhi, så spiste de masser af ramsløg for hurtigt at genoprette deres styrke efter de mange måneders inaktivitet. Men om der ligger en anden naturlig eller teoretisk årsag til grund for navnet, vides ikke eller hvordan navnet egentlig har haft sin oprindelse.

Krydderurten ramsløg er nok den ultimative forårsbebuder, når den i det tidlige forår på det nærmeste vælter op af jorden og dækker skovbunden med et tykt tæppe af grønne blade. Det er en plante som kræver en del fugtighed og skygge, hvorfor det er naturligt at finde den i tætte skove hvor der eventuelt er søer eller floder i nærheden.

I løbet af marts måned kommer de store grønne blade som dufter karakteristisk af hvidløg, når man kommer tæt på dem. Senere dannes de hvide blomster, som minder om en kuppel af små fine hvide blomster for enden af den lange stilk.

Udover at det er et imponerende syn i en forårsklædt skov, så har ramsløg også flere praktiske og sunde egenskaber. Planten har et højt indhold af A-, B- og C-vitamin, omkring 10 gange så meget C-vitamin som der findes i citroner, og er derved med til at styrke immunforsvaret. Indenfor den medicinske verden er planten også kendt for sine antibiotiske og svampehæmmende egenskaber.

Ramsløg er mest udbredt i Nordeuropa og findes især i de tyske skove, hvis klimaforhold giver optimale vækstbetingelser for planten. Men ramsløg kan også findes i mange danske skove, det er dog bare ikke særlig mange som kender til planten. Du skal dog være opmærksom, hvis du går en tur i skoven for at plukke ramsløg, for det er nemt at tage fejl af ramsløg og den giftige liljekonval, fordi bladene ligner hinanden. Men hvor ramsløg har blomsterne siddende i en krone, så har liljekonvallen små klokkeformede hvide blomster langs stilken.

Ramsløg er velegnet i madlavningen, og giver retterne en frisk smag af hvidløg. Bladene kan med fordel snittes og bruges i en salat, suppe, i brød eller som ingrediens i en lækker Pesto med ramsløg

Ramsons

Andre artikler

Back to top button