Italiens grønne figner
August og september er nok den bedste tid, når det gælder smagen for de grønne figner. Det er netop i disse måneder at man kan finde de “rigtige” italienske figner i modsætning til øvrige typer af figner som modnes i juni måned og som mere er forstørrede blomsterknopper.
De grønne figner skal helst spises friske og nyplukkede, når de bliver modne i løbet af august måned – modningstidspunktet afhænger dog af hvor i Italien det er, idet varmen i den sydlige del af landet får frugt til at modnes hurtigere end i den mere tempererede del i nord. Fignerne har på dette tidspunkt den bedste smag, et godt sukkerindhold samt en mindre mængde af de mange små kerner.
Figner er en frugt som er supernem at spise, den skal faktisk helst spises med fingrene lige så snart frugten er plukket fra træet. Når figner er helt modne, vil de nærmest åbne sig af sig selv når man presser lidt på dem med fingrene, og så er det bare med at spise dem – og det hele kan spises.
Det er en typisk frugt i Middelhavslandene, fordi det er en plante som gerne vil have godt med sol, varme og vand, for at kunne udvikle sine frugter som i realiteten er fyldt med en masse små blomsterfrø. Træerne kan under de rette varme forhold blive ganske store og overvældende hvis de ikke holdes under kontrol, de giver nu engang også meget godt med skygge grundet de store blade.
Det kræver dog tålmodighed, at plante et figentræ for du skal ikke forvente at det giver noget som helst frugt de første 4 til 5 år. Planterne er utrolig vandkrævende så det er ikke noget med at plante dem i nærheden af køkkenhaven eller andre steder i haven som har brug for meget, for et figentræ vil lave et stort rodnet som sørger for at kanalisere vandet over til sig selv for at få dækket sit vandbehov, som kan være helt op til 10 liter om dagen.
Italien er kendt for både sine grønne men også blå figner af høj kvalitet, begge typer smager usandsynlig godt og må da vist være indbegrebet af italiensk sommer. Fignerne findes i flere traditionelle varianter som Dottato, Dell’Abate og della Monaca – alle som er bedst egnet til at blive spist friske. Udover at smage godt så har figner et højt indhold af kalcium og fyldt med fibre.
De grønne figner dyrkes primært i de sydlige regioner som Campania, Calabrien og Puglien, men over det meste af landet kan du i mange haver på landet se figentræerne med de store karakteristiske blade.
I det italienske køkken er de grønne figner også velegnede til bagværk som tærter og i marmelade.
Hvis du har lyst til at gå i køkkenet og tilberede retter med figner så er her nogle gode opskrifter: