Basilikum
Basilikum er en krydderurt som mange kender og forbinder med det italienske køkken, i de fleste supermarkeder og grønthandlere kan du købe en lille potte med frisk basilikum, lige klar til at blive plantet ud i haven eller sat i en solrig vindueskarm.
Basilikum kan købes det meste af året, men har nu engang mest smag og duft i sommermånederne hvor bladene strutter af sommer og sol. Planten stammer oprindelig fra Indien, og er en yndet ingrediens i det italienske køkken, samt i det asiatisk køkken – især meget anvendt i den thailandske og vietnamesiske madlavning.
I det gamle Ægypten og Grækenland, var basilikum et symbol på døden, og blev blandt andet brugt ved balsamering af afdøde for at de skulle komme godt videre til deres efterliv.
Aromaen sidder i plantens blade, og i de første 25-35 dage af bladets levetid er de helt fine og skrøbelige, efter 60 dage bliver bladene væsentligt større og mere robuste med en mere markant duft og smag.
Det er en årlig plante, det vil sige at den lever kun 1 år ad gangen. Planten skal passes omhyggeligt og have rigeligt – med streg under rigeligt med vand, den må på ingen måde tørre ud så er den færdig. Derudover skal den stå et sted hvor den får masser af sollys.
Planten kan blive pænt stor, og op til 60 cm i højden med store grønne blade, som vil blive ved med at komme igen når der bliver nippet blade af planten. Så det er bare med at bruge bladene, for jo flere du nipper af – jo flere kommer der igen.
En af de nok mest kendte opskrifter med basilikum, er Pesto Genovese som har sin oprindelse i Genova.
Basilikum forbindes med den grønne farve, men den findes også i en variant med violette eller rødlige blade og en lidt mere mild smag.