Påske i Italien

I Italien som i mange katolske lande, er påske – Pasqua en højtid som har stor betydning med religiøse og kulturelle traditioner som afspejler landets katolske arv og regionale skikke. Det er samtidig en højtid som fejres med festivitas, kirkelige arrangementer og ikke mindst god mad i selskab med venner og familie.

Den hellige uge som starter med Palmesøndag, byder blandt andet på religiøse ceremonier, festlige optog og arrangementer hvor figurer af jomfru Maria og Jesus spiller en vigtig rolle. Figurerne bæres rundt i byen, eller bliver vist frem på byens centrale plads, som ofte også er kirkepladsen. Nogle steder er der tradition for at deltagerne i optogene bærer traditionelle, historiske klædedragter, grene fra oliventræer bruges ofte som erstatning for palmegrene i optogene eller til som dekoration i kirkerne.

Hvis man ser bort fra de religiøse aspekter, så fejres påsken mere eller mindre ligesom julen, men ved denne højtid er der 3 forskellige symboler i højsædet: lammet, som refererer til korsfæstelsen af Jesus. Derudover er der i den søde ende, la colomba(traditionel italiensk påske-kage) samt påske-ægget som det mest kendte, hvilket har relation til den mere festlige del af påsken.

Der er også tradition for at man giver hinanden gaver – ligesom til jul, og det er da altid rart at modtage gaver fra dem man holder af.

Torta Pasqualina med spinat og æg

Påskemaden

Som ved mange andre højtider i Italien, så spiller maden ved påske også en stor rolle i de mange arrangementer og ikke mindst i de italienske hjem. Et traditionelt påskemåltid omfatter som oftest lam eller ged, artiskokker f.eks tærte med artiskokker og tærter som Torta Pasqualina, en tærte fra Ligurien, lavet med spinat eller bladbede, æg og ost. Derudover også de specielle Påskebrød, som varierer fra region til region. 

Det er blandt andet de helt traditionelle brød som Pannetone og Colomba Pasquale (formet som en due med mandler og sukker på toppen). Brødene gives som gaver, ligesom de store chokoladeæg, der som regel indeholder en eller anden lille overraskelse.

1. påskedag – La Pasquetta

1. påskedag kaldes også “Pasquetta” som bertyder lille påske og er også en helligdag i Italien. Det er samtidig en dag hvor der i mange byer afholdes gorsekllige arrangementer og fejringer udenfor, det kan blandt andet være med dans, gratis koncerter eller sjove lege som ofte involverer æg. Denne 1. påskedag er tid til at slappe af med venner, tage på picnic i det gode forårsvejr, slappe af og have det sjovt.

Andre artikler

Back to top button