Hold øje med “kopi” Grana- og Parmesan-ost

Du skal nok lige være ekstra opmærksom næste gang du er på vej til at lægge en pakke revet Parmesan eller stykke Grana i indkøbskurven i supermarkedet. For kan du være sikker på at det nu rent faktisk er den ægte italienske ost Parmesan eller Grana som findes indeni pakken….det viser sig nu at det kan forbrugerne nemlig ikke være helt sikre på.

Som så mange andre af Italiens kendte fødevarer, bliver også Grana- og Parmesanost kopieret og produceret alle mulige andre steder end netop oprindelseslandet – Italien. En af de helt store kopi-produkter som er vokset med ekstrem fart i de seneste 10 år, er poser med revet ost som f.eks Grana og Parmesanost, som de fleste danskere kender som den ost der drysses på en portion pasta.

Problemet er, at osten pakkes i Italien men fremstillingen af osten har aldrig nogensinde været i nærheden af Italien og råvarerne har deres oprindelse i andre lande. Det kan for eksempel være lande som Tjekkiet, Ungarn, Polen og sågar Tyskland – lande som godt nok ligger i nærheden af Italien men derudover på ingen måde har tilknytning til Italien, udover at udnytte navnene på landets kendte produkter.

Selve osten produceres i lande udenfor Italien, men pakkes i Italien for derved at kunne skrive Confezionato in Italia – pakket i Italien på varerne. Men indholdet derimod har intet til fælles med det originale produkt – osten Grana eller Parmesan som er et produkt som har fået tildelt kvalitetsmærket DOP. Kopivarerne respekterer på ingen måde den traditionelle måde som Grana og Parmesanost tilberedes på, de skal blot kunne sælges så billigt som muligt.

Hvordan kan du så se forskel ?

Det er faktisk rigtig svært at se forskel, fordi “kopiposerne” er lavet så de ligner de originale til forveksling. Selv navnene er lavet så de minder om de kendte mærker.

Ifølge EU-lovgivning skal der på bagsiden af emballagen findes et symbol – en oval cirkel hvori der står IT for det land som osten er forpakket i, desværre behøver der ikke stå noget om hvor indholdet er produceret. Det vil sige, at du ikke har nogen jordisk chance for at kontrollere indholdet, så derfor gå efter de kendte mærker som Galbani, så har du en garanti for at osten er produceret i Italien. Pose GranaDerudover kan du se på prisen, hvis den er meget lav i forhold til de kendte mærker, så er der stor sandsynlighed for at det er kopiprodukter.

Hvis du køber et stykke Grana eller Parmesan, skal du huske at checke skorpen – på de originale produkter vil navnet altid være trykt på skorpen.

Andre artikler

Annonce
Back to top button