En tur til Sardinien
Navnet på den italienske ø Sardinien kan måske lede tankerne hen på sardiner, den klassiske lille italienske fisk. Det kunne der da også godt være noget om for når det gælder mad, så er fisk og alt fra havet en vigtig del af det lokale køkken.
Udover en særdeles fascinerende og ikke mindst rig historie, så har madtraditionerne på øen rent faktrisk kun meget lidt tilfælles med det klassiske italienske køkken som vi kender det. Som madkulturen i så mange andre af Italiens regioner, så byder det traditionelle køkken på Sardinien på et fyldigt udvalg af kulinariske impulser fra andre lande, herunder blandt andet lande som Grækenland, Frankrig og Spanien.
Øens mangfoldige historie og kultur har sat sit tydelig præg på, at det tidligere har været en ø, hvor handelsfolk igennem tiden er kommet forbi på deres rejser. Det er samtidig en ø, hvor befolkningen har været modtagelig for de nye impulser og påvirkninger fra forskellige folkeslag som kom til øen.
Som gældende for mange andre øer og kyststrækninger, udgør havet naturligvis en meget vigtig del og ikke mindst god næringskilde til de lokale retter. Især fisk som skaldyr er en yndet ingrediens i mange af de daglige retter.
For at hoppe lidt ud af den maritime verden, så er der ikke mange retter på Sardinien som ikke indeholder lam. Fårene lever i de mange og klipperige bjerge som findes midt på øen. Udover lammekød, er fåremælk og vild fennikel også en vigtig del af mange af øens retter. Gryderetter og stege er særdeles populære blandt befolkningen, og er velegnede til søndagsfrokosten eller når familien kommer på besøg.
Det sardinske køkken er kendetegnet ved dets store kærlighed til gryderretter, og alt hvad der kan serveres i en gryderet bliver som oftest anvendt heri. Det kan være forskellige typer af kød, dog oftest kanin eller fjerkræ, som koges i en fyldig sauce, som egentlig ligeså godt kunne være serveret som en selvstændig suppe. For at få al den lækre sauce op, så serveres der selvfølgelig godt med brød til og hvis der i tidligere tider ikke har været råd til så meget kød så har brødet været med til at mætte.
Indholdet af en gryderet kan varieres i det uendelige, alt efter sæsonens råvarer og hvilket kød der er tilgængeligt. Ofte anvendes kød men gryderetterne på Sardinien kan lige så godt indeholder et bredt udvalgg af fisk, herunder blandt andet muslinger er meget anvendt.
Pasta, i den traditionelle forstand, udgør en ligeså stor del af den daglige kost på Sardinien som den gør det i andre dele af landet. De pastaretter som serveres på Sardinien, bærer dog en del præg af det mellemøstlige køkken. Her serveres ofte solide retter med korn og fusilli – gerne i forbindelse med de regionale og traditionelle retter fra Sardinien.