Rabarber
Mange danskere kender rabarber fra deres egen have eller i en ældre have, hvor planten tidligere nærmest var fast inventar. Når den først er plantet så passer den sig selv, og så er det bare at plukke de lange røde stilke som gavmildt igen og igen bliver ved med at komme med nye stilke når der bliver plukket af de eksisterende stilke.
Rabarber kommer oprindeligt fra Asien, hvor man har kendt planten i mere end 5.000 år – primært for sine medicinske egenskaber. På det tidspunkt var det ikke kutyme at tilberede og spise rabarber som en del af de daglige måltider, men blev udelukkende anvendt på grund af sine helbredende virkning.
Det er først væsentligt senere, at europæerne begyndte at dyrke planten med henblik på at bruge den i den daglige madlavning. De fandt dog hurtigt ud af, at det kun var stilken som kunne spises – selve det store grønne blad indeholder stoffer som virker skadelige på de indre organer.
Der findes et bredt udvalg af forskellige varianter indenfor rabarberplanten, de mest kendte er de højrøde stilke men der findes også en variant som giver mere gullige stilke. I Danmark er den mest udbredte art, haverabarber og vinrabarber som giver tynde og meget røde stilke.
Stilkene er supersunde og har et højt indhold af blandt andet C-vitamin, kalk og kalcium. Når rabarber bruges i madlavning skal der bruges en del sukker, da stilkene i sig selv ikke er særlig søde og kan fremstå syrlige hvis der ikke tilsættes sukker.
I Italien dyrkes rabarber primært i den nordlige del af landet, da det er en plante som ikke tåler for meget sol og varme, men istedet har det bedst med skygge og godt med vand.
Tilberedning:
Når rabarberstilken plukkes og bladet skæres fra, er det en god ide at lade den nederste hvide del blive siddende, så at enden ikke tørrer for meget. Skyl stilkene under koldt vand, så al jord bliver fjernet. Herefter kan stilkene skæres i mindre stykker, hvor store stykkerne skal være afhænger hvad de skal bruges til.
De fine, nye stilke bør skæres i små stykker som kan bages i ovnen til en kompot, eller bruges i en tærte. De grove stilke er mere velegnede til at blive kogt til en grød eller marmelade, og her kan du vælge at skære i lidt større stykker.
Sørg for at de afskårne rabarberstilke bruges lige efter at de er plukket og skåret i stykker, for at undgå at enderne tørrer ud og bliver kedelige.
Det er derudover en god ide at bruge non-oxalsyre når du bruger rabarber. Stilkene indeholder stoffet oxalsyre, som når rabarberne spises giver en irriterende belægning på tænderne.
Sæson:
I slutningen af maj og starten af juni kan du begynde at plukke de tynde og fine røde stilke som på dette tidspunkt er sprøde og søde i smagen. De er velegnede til kompot eller desserter som tærter. I løbet af juni og juli begynder stilkene at blive tykkere og større, nu kan de bruges til grød, suppe, kager eller marmelade, hvor de med fordel kan kombineres med sæsonens friske jordbær.
Opskrifter med rabarber:
Tærte med rabarber
Rabarber crumble
Clafoutis med sommerbær