Det italienske fladbrød – Focaccia
Focaccia er en favorit når det gælder en let frokost eller mellemmåltid i Italien. Det traditionelle flade brød som kan købes i bagerier og cafeer ved frokosttid. Det er ikke uden grund at netop focaccia kaldes dronningen af mellemmåltider eller snacks i det italienske køkken. Focaccia (“fügássa”) er især elsket i det nordlige Italien, hvor den er kendt som focaccia genovese.
En klassiker i brødkategorien, og som findes i flere forskellige varianter – med eller uden fyld. Focaccia går også som “street food”, og man kan ofte ved frokosttid se italienerne flokkes om de lokale bagerier, eller sidde på en cafe og spise friskbagt focaccia. Den italienske focaccia falder ind under kategorien brød, selvom det ofte kan forveksles og mere minder om en pizza afhængigt af hvilket fyld der kommes på. En nem frokost, som kan spises på en bænk eller på en gåtur – Italiens svar på nem mad to go.
Kort fortalt er focaccia et fladt brød, som traditionelt bages over køkkenets ildsted på en stor stenplade – i dag bages det nu i ovnen men stadig gerne på en stenplade for at opnå den rette sprødhed. Navnet focaccia stammer da også fra det latinske navn for ildsted. Et navn som mest er udbredt i Ligurien hvor brødet har sin oprindelse – kært barn har mange navne, og her er focaccia ingen undtagelse.
Historien bag focaccia
Man kan finde focaccia langt tilbage i tiden i det italienske køkken, og dets rødder kan spores tilbage til det gamle Rom. Navnet “focaccia” kommer oprindeligt fra latin, hvor det var betegnelsen for ildsted. I Rom blev det ofte serveret til bryllupper, da det passede godt til vinen.
Afhængig af traditioner har dette brød forskellige navne i de enkelte dele af Italien. I Bologna kaldes det for crescentina, omkring Firenze, Rom og generelt i det centrale Italien går det flade brød under navnet schiacciata i en tynd variant, og i de nordlige regioner betegnes det ofte som pizza Genovese. Der findes også en sød version af focaccia, med fyld af rosiner og kandiseret frugt, denne version finder du som oftest i områderne omkring Bologna og Venedig.
I nogle regioner, som for eksempel Ligurien, tilberedes focaccia stadig på den traditionelle måde med olivenolie, salt og frisk rosmarin. I andre af landets regioner bruges blandt andet friske grøntsager, ost eller kød. Den helt klassiske version fra Genova, skal være 1 til 2 cm høj, glinsende af olivenolie samt have en gylden sprødhed samt ikke mindst de klassiske huller.
Dejen er en helt enkel brøddej, som formes til et stort fladt brød som enten har fyld blot bestående af groft salt og olivenolie, eller med forskelligt fyld som rosmarin, salvie, tomater, skinke, oliven eller løg. Det karakteristiske ved brødet udover at være fladt, også den salte smag samt at der skal bruges olivenolie i forbindelse med tilberedningen af brødet.
Forskellige varianter af focaccia
Focaccia findes i et utal af varianter, det afhænger helt af hvilke ingredienser der er til rådighed og varierer derfor fra nord til syd af Italien. Nogle af de mest kendte varianter, indeholder blandt andet rosmarin, kartoffel, løg og tomat.
– Klassisk focaccia er den helt enkle type, som tilsættes olivenolie, salt og rosmarin.
– Focaccia med løg, er en foccacia som toppes med karameliserede løg, som giver en sød og fyldig smag.
– Tomat focaccia indeholder friske tomater og basilikum, som er med til at give en let og fyldig smag.
– Focaccia med urter, er en variant med forskellige typer af krydderurter – det kan være frisk timian, oregano eller salvie, som alle er med til at give en krydret smag.