Julens klassikere – Panettone

Hvert år fra december til januar kan man i butikkerne finde nye varianter af denne klassiske jule-kage, hvor det tilsyneladende kun er fantasien som sætter grænser for fyldet.

Panettone er en luftig og let kage bestående af hvedemel, æg, sukker og smør, hvor der kan tilsættes forskellige andre smagsgivende ingredienser som kakaosmør, honning, rosiner og tørret frugt, creme med og uden spiritus mv.

I 2006 er kagen blevet certificeret, og det er udelukkende muligt at kalde denne kage for panettone og pandoro hvis den følger faste krav. Dette omfatter blandt andet at fyld og dekoration ikke må udgøre mere end 40% af det færdige bagværk, derudover skal ingredienserne til fyldet være godkendt for at kvaliteten af det færdige produkt – panettone ikke forringes.

Klassifikationen “panettone” og “pandoro” omfatter at hævning af dejen skal foregå naturligt, som traditionen foreskriver men som også er en anstrengende og krævende proces, da hævningen således tager 15 timer !!.
Den naturlige hævning bevirker at kagen får sin søde smag og bløde konsistens, samt kan holde sig i flere måneder.

Panettone findes i store firkantede indpakninger, som ofte er fint dekoreret da panettonen i Italien bruges som værtindegave, gave til venner, bekendte, naboer mv.

Del: