Italiens oste – Taleggio

Af : | 0 Kommentarer | On : 20. juli 2018 | Kategori : Ost

En ost der er karakteriseret ved sin fine og let rosa overflade, forskelligt fra andre af Italiens mange oste. En ost som lidt utraditionelt for de italienske oste, har en firkantet form og tilberedes i mindre portioner.

Taleggio produceres i det nordlige Italien, nærmere bestemt Lombardiet hvor den også har opnået den beskyttede titel DOP. Det vil sige, at produktion og modningen af Taleggio DOP skal foregå indenfor afgrænsede og godkendte områder. Det drejer sig om områderne Bergamo, Brescia, Cremona, Como, Lecco, Lodi, Milano og Pavia – alle områder beliggende syd for storbyen Milano.
Osten produceres dog også udenfor dette område, blandt andet i nabo-regionerne Veneto og Piemonte, men må her ikke kaldes for Taleggio DOP. Det gælder udelukkende for ovennævnte områder.

Tidligere blev osten kaldt Stracchino, fra det lombardiske ord “stracche” som betyder træt. Det oprindelige navn hentyder til at osten laves i det sene efterår, når køerne har gået hele sommeren på græs og nu er ved at være godt trætte. Senere har osten fået navnet Taleggio, da den indtil 1880’erne blev produceret i området Val Taleggio. I dag produceres osten i den mere sydlige del af Lombardiet, men navnet bibeholdes.

Karakteristika

Det som karakterisere en Taleggio-ost, er den rosa farve som ostens overflade har og ikke mindst den let grønlige nuance som selve osten får. Nu lyder grønt måske ikke som den mest ønskelige farve, men det er faktisk et positivt tegn og et tegn på at osten har den perfekte modningsalder og udelukkende er blevet behandlet med saltvand på ydersiden af osten.

Ostens konsistens er fast, og med en tynd skorpe og bliver gradvist blødere i konsistensen, tættere på midten af osten da modningen af osten starter fra ydersiden og så arbejder sig derefter stille og roligt indad. Farven varierer fra hvid til en mere gullig nuance, og der kan ind i mellem forekomme små lufthuller i det indvendige af osten.

Den bløde og afdæmpede smag gør den nemt tilgængelig, nogle vil måske mene at der er en let syrlig eftersmag som følge af at det er et mælkeprodukt. Derudover kan der sagtens forekomme antydning af trøffel af smagen. Selve duften er let aromatisk og karakteristisk.

Hvordan bruges Tallegio ?

Grundet ostens bløde og cremede konsistens er den meget velegnet til at spise under måltiderne, det vil sige som afslutning på et måltid eller som del af en hovedret. Passer også rigtig godt sammen med frugt, som for eksempel æbler og pærer.

Server osten ved stue-temperatur, den skal ikke være køleskabskold men i stedet stue-temperatur som fremhæver smagen og ikke mindst duften. Skorpen kan sagtens spises, børst eventuelt osten let inden den serveres.

Retter med Taleggio:

Risotto med asparges og Taleggio

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Annonce

Hvis du ønsker at fortsætte med at læse indholdet på Italiensk Vin & Mad, skal du klikke på Accepter-kanppen til højre, for at bekræft at du accepterer brug af cookies. Mere information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close