Julens klassikere – Torrone
En klassiker som simpelthen er uundværlig ved ethvert italiensk julebord, og i disse før-juledage bugner supermarkeder og fødevarebutikkerne af et stort og fristende udvalg af torrone.
Den klassiske torrone består af honning, der koges længe indtil vandet er fordampet. Herefter tilsættes pisket æggehvide, som giver en blød og luftig konsistens. Typisk tilsættes lokale ingredienser som tørret frugt, mandler eller ristede nødder og torrone-massen bredes ud i flad form hvor den størkner.
Torrone stammer oprindeligt fra Cremona, som den dag idag er kendt som torronen’s hovedstad. Cremona er byen, hvor man siden julen 1441, da torronen havde sin fødsel, har fejret dette med et brag af en festival.
Torrone findes også i andre regioner, hvor der også indgår lokale specialiteter som er egnstypiske – f.eks i Piemonte benyttes de piemontetiske hasselnødder, i Abruzzo er det chokoladen og på Sardinien er det honningen som er kendetegnet for den lokale torrone. Den sicilienske udgave indeholder således mandler. Derudover findes der varianter med kandiserede frugter, pistacie-nødder, jordnødder, figen og chokolade.
Der er ikke nogen faste retningslinier for hvad der kan tilsættes i en torrone. Det er mere et spørgsmål om hvilke råvarer, der er tilrådighed. Den traditionelle torrone har en fast konsistens, så hvis man har sarte tænder kan torrone på ingen måde anbefales.
Torrone laves også i en blødere udgave, som kan være lidt lettere at have med at gøre når man første gang stifter bekendtskab med torrone. I enkelte regioner som bla. Sardinien, Campagnia og Piemonte har torrone opnået at få status af DOP og IGP, hvilket er et udtryk for den kvalitet som ligger bag denne søde og traditionelle italienske jule-spise.
Desværre holder torrone sig dog også i den relativt tunge af ende af kalorietabellen med 26,8% fedt og 52% sukker pr. 100 gram, men mon ikke samtidigheden kan holdes lidt i ro af den tørrede frugt, mandler og nødder, som trods alt indeholder “sundt” fedt og vitaminer.
Torrone findes også i indpakkede aflange stænger, som man herefter kan skære i små stykker.