Vi tester: Pesto

Pesto’en er en af Italiens kendte fødevare, og ikke mindst elsket af italienerne, de er jo også nærmest vokset op med pasta og pesto i modermælken.

Den mest kendte pesto er selvfølgelig Pesto Genovese, den grønne pesto fra Genova – en pesto som tilberedes baseret på frisk basilikum, pinjekerne, ost og olivenolie. Helt enkelt, men her spiller kvaliteten af råvarerne en meget vigtig rolle, for det kan tydeligt smages hvis kvaliteten ikke er i orden.

Udover den klassiske grønne pesto, findes også den røde pesto – Pesto Rosso. En pesto som i stedet laves på tomater og mandler, nogle variationer tilberedes med soltørrede tomater som giver en mere intens og kraftig smag til pesto’en. Den røde pesto er ikke så udbredt som Pesto Genovese, hvilket er synd for den smager rigtig godt og kan bruges i mange italienske retter – og ikke udelukkende som tilbehør til pastaen.

Begge typer af pesto er nemme at lave selv, men det er ikke altid at der lige er tid til at lave pesto’en så er det rart at have en god pesto på lager i køkkenskabet, og som er let at bruge som tilbehør til den friskkogte pasta.

Der er dog stor forskel på de typer af pesto som kan købes i danske supermarkeder, til vidt forskellige priser. Vi har været på besøg i nogle af de danske dagligvarebutikker og giver her vores bud på nogle af deres egne mærker. Det skal derfor understreges at de udvalgte pestotyper ikke er fra kendte og ofte forholdsvis dyre mærker som Barilla mv. men er et udvalg af pesto’er som kan fåes i almindelige supermarkeder.

Testen blev udført ved at der blev kogt en portion pastapenne, hertil blev der tilsat pesto mens pastaen stadig var i gryden og pestoen kunne nå at blive varm og sætte sig på pastaen.

Pesto fra Lidl – Baresa

Pesto’en fra Lidl kommer i store glas på 190 gram, i forhold til de mere almindelige glas på 130 gr. Fordelen er selvfølgelig, at så er der nok til en hel familie, men de store glas kan være en ulempe for singler som ikke lige ønsker at spise pesto flere dage i træk.

Konsistensen er absolut i den finere ende af skalaen, med en del olie flydende i den grønne pesto. Smagen for begge typer af pesto er fin, og ikke for gennemtrængende. Farven for den grønne pesto er dog noget i den lyse ende, hvilket tydeligt ses når den står ved siden af en af de andre testdeltagere. Det virker nærmest som om at basilikumbladene er blevet til en lysegrøn puré. Smagen er ikke for gennemtrængende, men blød og behagelig.

Pesto fra Rema1000

Pesto Rosso’en er noget neutral i smagen og har ikke den gennemtrængende smag af tomat. Medmindre man kommer en meget stor portion Pesto Rosso på sin pasta, er det svært at smage at det rent faktisk er en Pesto Rosso der er kommet på pastaen.

Den klassiske Pesto Genovese har derimod en fin grøn farve, og konsistensen er til den grove side, hvilket tegner positivt for testen. Det giver en god smag at pestoen er lidt grov, det fremhæver smagen og giver “lidt at tygge på”. Forholdet mellem olie og basilikum er passende, og pestoen fordeler sig fint på den varme pasta.

Pesto fra Fakta – Antipastini

Her har vi prøvet en pesto Rosso i den mere grove ende af skalaen, hvilket ved første indtryk var meget positivt og en af de årsagerne til at det lige netop blev denne pesto som kom med i smagningen.

Billedet på forsiden af glasset indikerer at der her er brugt soltørrede tomater. Dette er desværre ikke slået helt igennem i smagen, som føles en anelse kedelig og uden den forventede kraftigere smag, når der nu reklameres med at der er brugt soltørrede tomater.

Testens vinder er Pesto fra Rema1000.

Indlægget er ikke sponsoreret, men er udelukkende et udtryk for redaktionens egen holdning til de smagte produkter.

Back to top button