Krigen om Gorgonzola

En krig er brudt ud i Italien, i hvertfald når det gælder Gorgonzola. På den ene side står Gorgonzola-konsortiet (dem med osten) og på den anden side står kommunen Gorgonzola – krigen står om brugen af navnet Gorgonzola.

De fleste danskere kender navnet Gorgonzola som betegnelsen for en cremet blåskimmelost som enten spises som den er eller benyttes i madlavningen til blandt andet pasta eller på en pizza.
Udover osten er det også navnet på en by i regionen Lombardiet og det er her problemet er opstået. Byen bruger nemlig navnet kommercielt, det vil sige til at reklamere for kulturarrangementer i byen samt til andre formål som kan øge kendskabet til byen.

Dette er ikke faldet i god jord hos den organisation som står bag produktet Gorgonzola og som ønsker at bruge navnet til at markedsføre osten. Organisationen er også temmelig fortørnet over at de heller ikke kan få varemærke-registreret navnet hos den italienske Fødevarestyrelse, fordi det bruges af en geografisk lokalitet.

Formanden for organisationen har prøvet at forklare borgmesteren i byen Gorgonzola, at det er ulovligt det som byen foretager sig – men indtil videre taler han for døve øre.

Forklaringen skal nemlig findes i lovgivningen som i 2006 registrerede samtlige denominationer på specielle fødevarer og heri står angivet at det er forbudt at kopiere, sammenligne eller på anden måde skade produkterne.

Organisationen har nu erklæret krig mod byen Gorgonzola og hevet dem i retten, der er fastsat møde i retten i Milano d. 8. november 2011.

Tidligere har organisationen haft navnet i fred og producenterne har været beskyttet, men nu er byens administration så begyndt at bruge navnet kommercielt og netop det at det er en offentlig institution som begår dette vækker stor harme i organisationen for osten Gorgonzola, som føler at byen blot vil have del i det verdenskendte navn til egen fordel.

Andre artikler

Annonce
Back to top button