Fersken – sommerens frugt

Med juli måned indledes en periode, hvor de italienske frugttræer bugner af store og solmodne ferskner der bare venter på at blive plukket og spist – enten helt friske eller brugt til lækre desserter eller kager.

Høstsæsonen for ferskner går lige fra juni måned og frem til slutningen af september afhængig af hvor i landet de høstes og hvilken type fersken det er. Af de forskellige typer af fersken, er det den gule fersken som er den mest almindelige, kendetegnet ved sit let dunede skind i røde og gule nuancer og det saftige gule kød. Derudover findes den hvide fersken, hvis kød har en helt sart, næsten hvidlig farve og er lidt mere fast og tør i kødet mens skindet er rødt med en lys bund. Dertil kommer selvfølgelig også den kendte nektarin, som kendetegnes ved sit glatte, røde skind – indvendig minder den dog mest om den gule ferskens kød både i smag og konsistens. En af de ikke helt så kendte varianter er Percoca der har en udpræget sødlig smag og dufter meget aromatisk, udenpå minder den mest om den klassiske gule fersken. Percoca dyrkes primært i det sydlige Italien, blandt andet i regionen Campania og bliver for det mest brugt til marmelade eller som henkogte ferskner på grundet af dens faste konsistens.

Fersken består primært af vand, sådan ca. 90% af frugten er vand, og indeholder blandt andet både vitamin A og C. En fersken om dagen er sundt, men pas på med at spise for mange for de giver hurtigt problemer med fordøjelsen og kan medføre luft i maven.

Frugten stammer oprindeligt fra Kina, hvor den har været dyrket i omkring 5.000 år og er et tegn på udødelighed. Idag er Kina den førende producent af fersken, skarpt forfulgt af Italien på andenpladsen. I Italien dyrkes fersken primært i regionerne Piemonte, Veneto, Ligurien, Emilia-Romagna samt Campania.

I Italien spiser hver indbygger i gennemsnit 6,5 kilo fersken om året.

En af de helt klassiske opskrifter med fersken er naturligvis peach melba – det vil sige fersken og hindbær, men der findes et væld af spændende opskrifter med fersken. Blandt den traditionelle Piemontetiske dessert som bagte ferskner med fyld af amaretto og kakao, eller ferskner i rødvin. Derudover er fersken meget velegnet i bagværk som for eksempel tærter, og sidst men ikke mindst som marmelade.

Peaches
Hvid fersken

Andre artikler

Back to top button