Balsamico fra Modena

Aceto Balsamico di Modena eller sagt på dansk balsamico-eddike fra Modena er en sødlig duftende mørk eddike som er velegnet til kogte grøntsager, salat, frugtsalat, ost og desserter som for eksempel is.

Balsamico laves af druemost fra druerne Trebbiano og Lambrusco, druemosten koges i lang tid og ender til sidst med at blive en tyktflydende, sødmefyldt sirup. Så ordet eddike skal på ingen måde tages i ordets bogstavlige forstand, som normalt forbindes med syrlig væske som ofte bruges i salatdressinger og marinader. Ordet balsamico betyder da også i retning af “balsam-lignende”. Balsamico’en lagres på træfade inden den kommes på de karakteristisk små buttede flasker.

Geografisk set kommer balsamico di Modena fra området omkring byen Modena i regionen Emilia Romagna, en region som nok mest er kendt for sine fødevarer som Parmesanost, Parmaskinke og den boblende, lyserøde Lambruscovin.

Italiensk balsamico fra ModenaBalsamico findes i 2 versioner – Aceto Balsamico Tradizionale fra Reggio Emilia og Aceto Balsamico di Modena.
Gældende for begge typer af balsamico er, at de lagres i mange år for at opnå den karakteristiske bløde og lækre smag.

For Aceto Balsamico fra Reggio Emilia kan du se forskel på årgangene ved at se på etikettens farve, f.eks indikerer en rød etiket at balsamicoen har lagret i minimum 12 år, sølvfarvet etiket er for dem som har lagret i 18 år og hvis det er mere end 25 år så er etiketten guldfarvet.

På Aceto Balsamico di Modena angiver en cremefarvet kapsel at den har lagret i minimum 12 år, hvorimod en bordeauxfarvet kapsel er tegn på at den som minimum har lagret i 25 år.

Så det er for begge typer en noget kostbar produktion som kræver temmelig lang tid inden den kommer på markedet.

Man kan godt sige, at balsamico er en form for flydende guld i en flaske, hvis du skal have en balsamico som er af god kvalitet kan prisen hurtigt snige sig et pænt stykke op over 100 kr pr. liter men en god balsamico er så absolut hele prisen værd. Undgå de billige udgave – de er alt for industrialiserede og smager ikke i nærheden af den ægte vare, de smager kunstigt og alt for syrligt.

Andre artikler

Back to top button