Italienske julelækkerier

Panettone

Med julen hører selvfølgelig også de traditionelle julekager, og Italien ingen undtagelse – for her bliver der bagt julesmåkager, julekager og andre lækkerier i alle former og variationer. Prøv bare med torrone, panettone, pandoro, struffolo og meget mere – alle højt værdsatte og elskede italienske lækkerier som bare hører til i juletiden.

Her får du et kort overblik over nogle af de mest kendte italienske julekager, som italienerne byder deres gæster i juledagene. I Italien bruges mange af disse kager også som værtindegaver til venner og bekendte, i forbindelse med julens mange arrangementer hvor god mad og drikke altid er af stor betydning.

Turdili
En klassisk julekage fra Calabria, hvor de blandt andet gives til venner og bekendte med ønske om et godt nytår. De er samtidig også et tegn på at det går godt for dig og din familie, så det at give turdili er ensbetydende med at give modtageren et ønske om at det skal gå dem godt.
Turdili er en blød julekage, som ikke ligger i den slanke ende, for dejen som består af mel og honning skal nemlig frituresteges, hvorefter kagerne pyntes med farverigt krymmel. En af de mest anvendte honning-typer er figen-honning, som dog kan være svær at få fat på – et godt alternativ til denne er i stedet at bruge honning på orangeblomster eller honning tilsat kanel.

Torrone
En klassiker ved juletid, og findes i mange forskellige variationer afhængig hvor i Italien den kommer fra. Den minder nok mest om den franske nougat og er i bund og grund helt enkel. Basalt set består den udelukkende af honning, sukker og æggehvide, men så stopper det enkle også for det kræver opmærksomhed og udstyr som kan klare høje temperaturer.
Fyldet i en torrone er forskellig fra egn til egn, for eksempel i Piemonte er det typisk hasselnødder, på Sicilien er det pistacienødder, derudover kan der tilsættes mandler, rosiner og andre tørrede frugter – alt afhængig af hvilke specialiteter som findes i området.
Torrone findes både i en blød udgave – morbido samt en hård og sprød udgave – duro, samt med forskellige smagsvarianter som vanille eller for eksempel citron. Læs mere om Torrone i Julens klassikere – Torrone

Panettone
Panettone er også en af de absolutte klassikere ved juletid, kun overgået af pandoro (som minder meget om panettone, men som til forskel er formet som 8-takket stjerne og uden fyld). I bund og grund består Panettone af en let og luftig brøddej, helt rund og har en højde af normalt 12-15 cm. I butikkerne findes ved juletid et stort udvalg af Panettone i festlige indpakninger, og bruges som gave når man i juletiden mødes med familie og venner.
Panettone spises i skiver med et glas sød dessertvin til som for eksempel en Spumante d’Asti eller Moscato d’Asti. Omkring juletid bliver der bagt i nærheden af 117 mio. af både Panettone og Pandoro, så det er ikke småting når det gælder italienernes foretrukne julebag. Læs mere om Panettone i Julens klassikere – Panettone

Panforte
Panforte er en af de klassiske italienske juledesserter, og minder mest om konfekt. Den kan nok mest betegnes som en konfektkage med masser af frugt og nødder, og har sin oprindelse i byen Siena, i regionen Toscana – heraf også navnet Panforte di Siena. Hovedingredienserne i en panforte er sukker, honning og en rundhåndet blanding af tørret frugt og diverse krydderier. I modsætning til den høje og voluminøse panettone, så er panforten flad, et par cm tyk og pyntet med flormelis. Serveres oftest med en kop kaffe eller glas dessertvin efter måltidet.

Der findes mange, mange flere italienske julespecialiteter til den søde tand, men det vil blive et temmelig langt indlæg hvis alle skulle beskrives her, så dette er blot en introduktion til de mest kendte julelækkerier.

Panforte di Siena

Del: