Italienske påsketraditioner

La Pasqua som påsken hedder i Italien, holdes som i mange andre lande i hyggeligt samvær med familie og venner. Hver region og provins har sine egne traditioner og kulinariske specialiteter som hører påsken til.

Påskedagene fejres mange steder med processioner og festligheder som blandt andet afsluttes med imponerende fyrværkeri. Søndagsmessen på påskedag følges op af den traditionelle påskekage – la Colomba som spiller en ikke uvæsentlig rolle i påskehøjtiden. En let og blød kage som mest minder om julekagen Panettone, her i en variation med kandiseret frugt, mandler samt dekoreret med perlesukker på toppen og formet som en due – tegnet på fred. Kagen findes i to variationer – colomba pasquale som blev opfundet i Lombardiet i 1930’erne og palummeddi som er en væsentlig ældre variant fra Sicilien. Bageren Angelo Motta gjorde senere kagen til en af de mest solgte kager til påsken.

PaaskedekorationEfter den kirkelige del af påskesøndag, samles familie og venner til hyggeligt samvær ved et veldækket påskefrokostbord. I det traditionelle påskemåltid spiller blandt andet lam og æg en stor rolle, når menuen skal planlægges.

Overalt i verden er ægget et symbol på påsken. Uanset om de er lavet af chokolade med eller uden fyld, lavet i sukker, i papmaché, i papir eller dekorerede æg til ophæng så er ægget er stor del af fejringen af påsken.
Påskeæg af chokolade og sukker er af nyere oprindelsen, hvorimod de dekorerede æg har været kendt lang tid tilbage og har sine rødder i hedensk tradition. Her kendes det som et  symbol på nyt liv og ægget er kimen til alle nye levende væsener. For mange folkeslag anvendes ægget som en gave, der blev udvekslet i forbindelse med fejringen af ​​foråret, som et symbol på frugtbarhed og den gentagne tilbagevenden af ​​livet.

Italien er kendt for deres imponerende påskeæg af chokolade som findes i mange forskellige størrelse, flot pakket ind i cellofan. Disse æg er dog hule og uden fyld men udvalget af små chokoladeæg med fyld af nougat, krokant mv. er overvældende. Disse bruges blandt andet som overraskelser til børn og chokolade-glade sjæle.

Buona pasqua!

Andre artikler

Back to top button