Meloner – sommerens søde friskhed

En sand læskende forfriskning i den italienske sommervarme, fyldt med sødme og masser af væske. Lige hvad der er brug for når termometret udenfor sniger op omkring 30 – 35 grader.

Melonen er en frugt som oprindeligt kommer fra Asien eller Afrika, og tilhører familien med det latinske navn Cucumis melo. Selve planten er en klatreplante, det vil sige at den ikke holder sig oppe ved egen hjælp men i stedet kravler hen af jorden. Frugterne er som oftest runde men kan også for nogle melontyper være lidt mere aflange. Desværre kan det ofte være svært at se forskel på melontyperne, da de minder om hinanden og det er selve melonkødet som varierer i farven. Så det kan være lidt svært at se forskel når du står nede i butikken og skal vælge, hvis du ikke kender de enkelte meloners udseende.

Melonplanten foretrækker et varmt klima, dog ikke for fugtigt og så skal den have god plads til at kunne fylde og brede sig ud på.

I 2013 fik Melone Mantovano af typen netmelon sin egen IGP (Indicazione geografica protetta), hvor den dyrkes i provinserne Cremona, Mantova, Modena, Ferrara og Bologna.

Udover at smage godt og være forfriskende, så har meloner også en række gavnlige sundhedsmæssige virkninger. Grundet det høje vandindhold samt indholdet af fibre, er melon rigtig godt hvis du ønsker at tabe dig. Derudover har den en god indflydelse og er med til at sørge for god blodgennemstrømning.

Opbevaring og holdbarhed:

For at finde ud af om en melon er moden, skal den ikke føles for hård samtidig skal den dufte sødt fra bunden af melonen.

Hvis du vælger ikke at spise melonen med det samme, så kan den holde sig ca. 2-3 dage i køleskabet i en plastikpose eller papirspose, så at den ikke optager smag fra de andre ting i køleskabet. Tag melonen ud ag køleskabet ca. 1 time før den skal spises.

Hvis den købte melon ikke er helt moden, da du købte den – så kan det være en god ide at lade den ligge på køkkenbordet ved stuetemperatur et par dage.

Netmelon:

Kendetegnet ved sin skal med det karakteristiske net-mønster udenpå, kødet er orange og har sødlig smag. Når netmelonen er moden, bør kødet være sprødt og nemt at spise. God til at skæres i aflange skiver, eller tern som kan spises som de er.

Cantaloup:

Har en nopret og ru skal, i en lys grøn-gul nuance. Kødet er orange, og har en kraftig sødme og smag. Perfekt til dessert, hvor den serveres let kølig. Kan skæres tynde skiver, mundrette bidder eller laves som små kugler til for eksempel en frugtsalat eller sammen med andre melontyper. Også den melon som oftest serveres som antipasti med prosciutto crudo til.

Honningmelon:

Har en lidt mere aflang form og en gul skal uden mønster, til forskel fra de foregående typer. Kødet er helt lyst gult, ofte lysegrønt og sprødt. Denne melon er mere fast end de øvrige typer som cantaloup og netmelon.
Smagen er frisk og sødlig, meget velegnet til krydrede retter eller til desserter. En melon som kan holde sig lidt længere end for eksempel cantaloup.

Vandmelon:

Denne type af melon hører ikke til samme melonfamilie som de andre typer, der er nævnt ovenfor. Men vandmelonen er utrolig forfriskende og læskende om sommeren, grundet dens store vandindhold og sødme. Vandmelonen har dog den ulempe at den er fyldt med en masse sorte kerner, som det ikke er alle som bryder sig om.

Andre artikler

Back to top button