Melanzane – så er det blevet sommer

Af : | 0 Kommentarer | On : 30. juni 2013 | Kategori : Fødevarer, Grøntsager

aubergineLang, runde, lyse eller mørke – uanset form eller farve, så er sommerens grøntsager fulde af smag og sande farve-bomber. Zucchini, peberfrugter, tomater og melanzane, som på dansk kendes under navnet aubergine – er bare nogle af det væld af farveglade grøntsager som er med til at kendetegne det italienske køkken.

Melanzane, er en af de typiske grøntsager fra Syditalien og anvendes flittigt i Middelhavs-køkkenet. Den kommer oprindeligt fra varmere områder som Kina og Indien, og blev introduceret til Sicilien via arabiske handelsmænd tilbage i 1400-tallet.

Varianter:
Der findes et hav af varianter af melanzane, ligefra variende farver til forskellige former – fra små, buttede til de aflange eller ovale. Der er også forskel på smagen afhængig af de enkelte former, de runde og buttede har en mere sødlig smag i forhold til de aflange, som har tendens til at være mere kraftige i smagen med en antydning af bitterhed.

Den runde melanzane er velegnet til de fleste retter, og skæres som oftest i skiver, hvorimod de aflange egner sig bedst til at blive farseret.
Det er værd at huske, at de runde melanzane kaldes “violetta di Firenze” eller “bianca ovale” – fordi disse har en hvid nuance og ofte har både hvide og violette striber. De aflange går under tilnavnene “black beauty” og “violetta di Napoli”.

Indkøb:
Melanzane eller aubergine, finder du i butikkerne fra juni måned og frem til slutningen af oktober. Du kan dog mange steder købe dem resten af året, men så er de dyrket i drivhus og kvaliteten er ofte ikke helt så god.

Uanset om du køber de runde eller aflange, så er det altid en god ide lige at checke om toppen har en frisk grøn farve, sidder godt fast samt at skindet har en klar og glinsende overflade. Auberginen må ikke føles blød eller gummi-agtig når du trykker på den, eller for den sags skyld har brune pletter.

Tilberedning:
Melanzane er noget af det nemmeste at klargøre; skær toppen af lige under stilken og skær den i skiver eller tern – afhængig af hvad opskriften siger, eller hvad de skal bruges til.
For at en mere afrundet smag, kan skiverne eller ternene lægges i en skål og drysses med groft salt, som vendes godt rundt om melanzanen. Lad det stå tildækket i minimum 1 time – på denne måde trækkes en stor del af vandindholdet ud af grøntsagen. Inden skiverne eller ternene skal bruges, skylles de let så saltet kommer af.

Steges på panden eller bages i ovnen sammen med andre grøntsager og mozzarella, eller fyldes med fars og bages i ovnen.

Melanzane har et højt indhold af kalorier, takket være næsten ingen fedt, proteiner og sukker. Derimod er de fyldt med vand og mineraler som jern, fosfor, kalk samt både A- og C-vitaminer.

Opskrifter til inspiration:
Penne alla Napoletana
Ovnbagt melanzane med parmesan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Annonce

Hvis du ønsker at fortsætte med at læse indholdet på Italiensk Vin & Mad, skal du klikke på Accepter-kanppen til højre, for at bekræft at du accepterer brug af cookies. Mere information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close