Hindbær – det røde guld

Farven er intens rød og smager af sødme med en anelse af syrlighed, smagen af sommer, sol og varme. En af sommerens uimodståelige bær.
Hindbær vokser på buske som findes i to typer af planter – en plante som en gang om året giver store bær og uden torne, bær som er velegnet til industrielt brug som marmelade og som frostvare. Den anden type – giver frugt hele to gange om året, første gang i juni-juli hvor der bæres frugt på grenene fra sidste år, og en anden omgang frugt i september på de nye grene. Denne type er den som oftest findes i almindelige haver, og er også den som giver bær som ikke er særlig modtagelige for sygdomme og skadedyr. Findes både som røde og hvide hindbær.

I 1960’erne begyndte hindbær for alvor at blive dyrket i Italien, primært i de nordlige regioner som Piemonte og Lombardiet, til dels også i Trentino Alto Adige og i de senere år også mere i Syditalien.

Du kan bruge hindbær til utrolig mange retter, de er lækre lige plukket fra grenene, i en frugtsalat, til en portion is eller i en lækker tærte. Deres høje indhold af pektin (naturlig stivelse), gør dem meget velegnede til syltetøj og marmelade.

Medmindre du har hindbærbuske i egen have, eller kender nogen som har hindbær i haven, så er det lidt smådyrt at købe friske hindbær i butikkerne men de er helt sikkert prisen værd.

Hindbær er fyldt med C-vitamin, samt har et stort indhold af jern og magnesium. Derudover er de gode til at hjælpe på forstoppelse, gode til fordøjelsen samt har en rensende effekt. Tidligere blev hindbær anbefalet til gravide kvinder, fordi de menes at nedsætte risikoen for abort.

Opbevaring ?
Hindbær er sarte bær som ikke kan tåle at blive stødt eller mast, og har en kort holdbarhed så de friske bær skal bruges indenfor kort tid. Bærrene må ikke ligge i direkte sol og skal opbevares ved ikke for høje temperaturer.

De bør højest opbevares i køleskabet i 2 dage, og eventuelle beskadigede bær skal fjernes først. Det bedste er ganske enkelt, at spise eller bruge bærrene samme dag som de er plukket eller købt – på den måde får du den bedste duft og smag ud fra bærrene.

En måde at opbevare bærrene lidt længere er, at tilsætte lidt sukker til dem inden de sættes i køleskabet.

Forslag til opskrifter:
Hindbær-ricotta tærte
Hvid chokolademousse med hindbær
Tiramisu med hindbær
Kage med hindbær

Tærte med hindbær

Andre artikler

Back to top button