Gode tips om olivenolie

Olivenolie, Jomfruolie, Extra Jomfru Olivenolie….der findes en masse forskellige typer af olivenolie, og hvad er lige forskellen på dem. Har forskellen betydning ? Hvad kan de bruges til ? – spørgsmålene er mange omkring olivenolie, vi vil her give en kort introduktion til de forskellige typer af olivenolie som du vil støde på i forbindelse med ferie i Italien eller bare hjemme i dit lokale supermarked.

Hvad er olivenolie ?

Olivenolie er saften fra oliventræets frugter, det vil sige de små oliven som findes som både grønne og sorte.

Hvorfor hedder det “Jomfru olivenolie” ?

Begrebet “jomfru olivenolie” eller som det hedder på italiensk “Olio di oliva vergine” og betyder at saften fra oliven er presset udelukkende ved brug af maskiner.

Hvad betyder “Extra Jomfru olivenolie” ?

“Extra” er den bedste kvalitet af olivenolie, det betyder at de nyplukkede oliven presses straks efter plukning. For at olivenolien kan opnå betegnelsen “Extra Jomfru olivenolie” skal den igennem en række tests. Det er grundige tests som gennemføres af laboratorier for at sikre den høje kvalitet. Dertil gennemføres flere smagstests. Smagstestene skal bedømme den friskpressede olie, selv de mindste afvigelser eller smagsindtryk som kan påvirke den endelige olivenolie, vil medføre at olien ikke kan opnå betegnelsen “Extra Jomfru” og i stedet får betegnelsen Fin. Der er ikke noget galt med olien men den opfylder bare ikke de høje krav, der er for at kunne bruge betegnelse “Extra Jomfru olivenolie”. Hvis olien har større mangler, eller slet ikke lever op til den forventede standard, kan olien nedgraderes fra fødevare og istedet bruges til industrielle formål.

Hvad er den almindelige olivenolie ?

Den mest almindelige olivenolie, og den olie som du oftest finder på hylden i de fleste supermarkeder, er den olivenolie som behandles med kemi for at tilpasse smagen, og for at reducere syre-indholdet i olien.

Denne type olivenolie anvendes til den almindelige olie som benyttes i husholdningen, og vil være langt billigere end Extra Jomfru olivenolie.

Derudover findes en olie som ikke er egnet til konsum, denne olie er lavet på resterne af de pressede oliven, hvor den opvarmes og olien udvindes. Olien anvendes udelukkende industrielt.

Extra Jomfru olivenolie er et helt igennem naturligt produkt, som er kostbar at producere. Når du køber olivenolie, vil du også opleve at Extra Jomfru olivenolie koster væsentligt mere end Jomfru olivenolie. Der er stor smagsforskel på de to typer af olie. Extra Jomfru olivenolie har en mere ren og fyldig smag, i modsætning til Jomfru olivenolie. Derudover er den eksempel på de sundhedsmæssige fordele som forbindes med olivenolie.

Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på de forskellige typer af olivenolie – og tænke på hvad olien skal bruges til. Til salater, bruschetta mv. vil Extra Jomfru olivenolie eller Jomfru olivenolie være velegnet, for her får man mulighed for at smage den rene olivenolie. Til stegning og forarbejdning af fødevarer, bør du bruge den almindelige olivenolie.

Friske oliven

 

Del: