Den pikante og cremede ost – Gorgonzola

Af : | 0 Kommentarer | On : 16. maj 2011 | Kategori : Fødevarer, Made in Italy, Ost

Gorgonzola DOP produceres i regionerne Piemonte og Lombardiet, i provinserne Novarra, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbania i Piemonte og i Lombardiet omfatter det provinserne Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano, Monza, Pavia og Varese. Så det er faktisk et temmelig stort område hvori der produceres netop denne type ost.

En ost der har sin oprindelse tilbage til antikken, og blev produceret for første gang i år 879 i udkanten af Milano, hvoraf navnet også stammer fra. Oprindelig blev den kaldt stracchino di Gorgonzola eller blot stracchino verde(grøn), grundet den karakteristiske grønne marmorering som opstår når krydderurterne som blandes i osten, begynder at mugne.

En fødevare som gennem tiderne er blevet beskrevet og omtalt af en række italienske og udenlandske forfattere.

I middelalderen blev osten ligefrem også brugt til at kurere problemer med maven og fordøjelsen, og selv idag menes det at osten har en gavnlig effekt på vores organisme, og blandt andet beskytter mod infektioner – årsagen til dette skal nok mest findes i mælkekulturen i osten som har en positiv virkning på bakterie-floraen i vores tarmsystem, og samtidig virker som et antibiotika. Derudover indeholder gorgonzola også mange mineraler og vitaminer, samt ikke indeholder særlig meget fedt i forhold til mange andre italienske oste.

Idag produceres der nok omkring 4 mio. runde gorgonzola-oste hvert eneste år, en trediedel af disse eksporteres til udlandet – primært lande som Tyskland og Frankrig, som menes at stå for 50% af eksporten til udlandet. Men der har da også på det sidste været en stigende interesse fra Østen, som nu er ved at opdage denne spændende fødevare.

Gorgonzola findes i flere forskellige varianter, blandt andet tipo dolce – som er den helt blide variant, så er der den meget bløde og cremede – cremosa, som er kendetegnet ved sin mere runde smag i forhold til varianten piccante, som bider godt på tungen.

Osten bruges ofte i madlavningen, som sauce til en pastaret – prøv vores opskrift på Tagliatelle med gorgonzola

Hvis du vil være helt sikker på at det er en ægte gorgonzola DOP, som du står med i hånden skal du kigge efter stemplet på folien omkring selve osten, som er et garantistempel for at det er en gorgonzola-ost som er blevet produceret af en godkendt virksomhed. Der findes nemlig rigtig mange kopier af gorgonzola-osten og de har ikke det mindste med den ægte vare at gøre, en af de kendte kopivarer er fremstillet i USA og laves på mælk fra Wisconsin…og der nu engang temmelig langt fra Italien til Wisconsin……….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Annonce

Hvis du ønsker at fortsætte med at læse indholdet på Italiensk Vin & Mad, skal du klikke på Accepter-kanppen til højre, for at bekræft at du accepterer brug af cookies. Mere information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close