Carpaccio er nem sommermad

Carpaccio er et nemt måltid når menuen om sommeren gerne må stå på enkel og let mad, samtidig er carpaccio en frisk og sund ret.

Retten består i al sin enkelhed af supertynde skiver af råt oksekød, som anrettes på en tallerken sammen med rucola-salat, flager af frisk parmesanost samt måske et stænk god olivenolie. Retten kan også sagtens tilberedes med tynde skiver af fisk med fast kød.

Den nu velkendte og klassiske ret blev oprindeligt opfundet af den legendariske indehaver af Harry’s Bar i Venedig – Giuseppe Cipriani i 1950  – lige præcis det år hvor der i byen blev afholdt en stor kunstudstilling med værker af maleren ved navn Carpaccio, som retten er opkaldt efter. Men derudover har retten ikke mange forbindelser til maleren, for den blev nemlig serveret for grevinde Amalia Nani Mocenigo, som af sin læge havde fået anbefalet, at hun spiste råt kød – så måtte Giuseppe Cipriani finde på noget og det kom der så klassikeren Carpaccio ud af.

Kødet, som tilberedes og spises rå, skal være af god kvalitet og skal spises lige så snart det er anrettet. Oprindeligt omfattede retten udelukkende rå oksekød, men er siden også kommet til at omfatte fisk og for den sags skyld rå grøntsager. Kødet skæres i helt fine, papirstynde skiver som anrettes på tallerkenen.

Uanset typen af carpaccio, så er der ingen tvivl om at det er en supernem ret hvis du vil have et let og godt måltid, som gerne må kunne tilberedes på kort tid.

I løbet af sommeren er carpaccio en yndet ret på de italienske spisesteder for sin lethed og friskhed. Men smagen af retten afhænger i høj grad af kvaliteten af de rå fødevarer. Hvis retten er baseret på kød, så anvendes ofte oksekød fra dyr som er opdrættet i Piemonte – hvor især områderne Alba og Langhe specielt er kendt for deres okse-carpaccio.

Når det gælder fisk, så er tun, laks og sværdfisk de mest foretrukne typer af fisk, fordi deres kød er nemt at tilberede og skære i de karakteristiske tynde skiver.

Kan frugt ikke også bruges til carpaccio ? – sagtens, i Italien tilberedes en sødere version af carpaccio på vandmelon, problemet er bare de mange kerner som sidder i melonkødet. Men andre typer af melon og frugt kan også bruges, prøv eventuelt med Galia-melon eller ferskner.

Se opskrift på den klassiske carpaccio her eller prøv carpaccio med laks

Andre artikler

Back to top button