Pizzaens oprindelse

Pizza er kendt over hele verden, og der findes nok ikke noget bedre end et stykke friskbagt, sprød italiensk pizza.
Der findes mange historier og spekulationer til pizzaen i den simpleste form havde sine originale oprindelse. Pizza associeres oftest med Napoli hvor den blev betragtet som gademad – hurtigt tilberedt, med god smag og nem at spise.

Den originale pizza var oprindeligt slet ikke rund, som vi kender den idag, men var foldet op omkring fyldet indeni således at den kunne spises med fingrene mens man gik. Pizzaen blev solgt fra diverse gadeboder som transporterede dem rundt i kobber-forme som blev holdt varme af kul fra pizza-ovnene.

Ordet “pizza” betyder enhver form for tærte. Den mest kendte pizza er den klassiske pizza fra Napoli med sin tynde dej, dækket af tomatsauce, mozzarella-ost, oliven, ansjoser og oregano. Når pizzaen er færdigbagt vil osten være smeltet og de bagte ingredienser giver den karakteristiske pizza-smag og duft.

Den traditionelle italienske pizza er kendt for at være yderst simpel, uden for meget fyld – en anden klassisk pizza er Margherita, med fyld af tomatsauce, basilikum og mozzarella, helt enkel men giver et fantastisk resultat.

Pizza kan laves med en bred variation af fyld – artiskokker, gule/grønne/røde pebre, ansjoser, svampe, prosciutto, pølser, rejer, ost og krydderurter – det er egentlig kun fantasien son sætter grænser men sørg for ikke at overdynge pizzaen med fyld, for mange forskellige smage og ingredienser ødelægger pizzaen. I mange tilfælde er det de enkleste pizzaer som er de mest lækre.

Pizzaen har tidligere mest været udbredt i det sydlige Italien, men har bredt sig til hele Italien så der findes lokale pizzariaer rundt omkring. I den nordlige del af Italien er der dog lidt længere imellem pizzarierne og man risikerer at skulle lede lidt længere efter dem.

Pizza skal serveres i stykker som foldes på midten og spises i hånden – vær opmærksom på at de kan være temmelig varme da pizza skal spises varm så at osten ikke mister sin elasticitet og fyldet mister sin smag.

Pizza dej (Basis opskrift)

Giver 1 pizza

Ingredienser:

15 g frisk gær
90 ml fingervarmt vand
180 gr hvedemel, gerne den italienske type 00
Salt
Olivenolie til at komme over pizzaen – kan udelades

Bland vand og gær i en skål til gæren er helt opløst. Tilsæt mel og salt, og ælt dejen godt sammen ved gentagne gange at folde og strække dejen. Når dejen har en konsistens som er blød og elastisk uden at sidde fast på hænderne, sættes dejen til hævning i en overdækket skål i 2-3 timer til den har dobbel størrelse.

Hæld dejen på en meldrysset bordplade, og rul den ud til en cirkel på ca. 25 cm. Fold kanten en smule så at fyldet ikke flyder ud over kanten.

Fordel tomatsauce på pizzaen samt det ønskede fyld.

Hæld en smule olienolie over pizzaen og bag den i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 20 min., eller indtil skorpen er sprød og gylden.

En pizza-sten kan være en god investering men er ikke umiddelbart nødvendig.

Pizzaen serveres rygende varm.

Buon appetito !

Del: