Den italienske foccacia falder ind under kategorien brød, selvom det ofte kan forveksles og mere minder om en pizza afhængigt af hvilket fyld der kommes på. En nem frokost, som kan spises på en bænk eller på en gåtur – Italiens svar på hurtig mad to go.

Kort fortalt er foccacia et fladt brød, som traditionelt bages over køkkenets ildsted på en stor stenplade – i dag bages det nu i ovnen men stadig gerne på en stenplade for at opnå den rette sprødhed. Navnet foccacia stammer da også fra det latinske navn for ildsted. Et navn som mest er udbredt i Ligurien hvor brødet har sin oprindelse – kært barn har mange navne, og her er foccacia ingen undtagelse.

Afhængig af traditioner har dette brød forskellige navne i de enkelte dele af Italien. I Bologna kaldes det for crescentina, omkring Firenze, Rom og generelt i det centrale Italien går det flade brød under navnet schiacciata i en tynd variant, og i de nordlige regioner betegnes det ofte som pizza Genovese. Der findes også en sød version af foccacia, med fyld af rosiner og kandiseret frugt, denne version finder du som oftest i områderne omkring Bologna og Venedig.

Dejen er en helt enkel brøddej, som formes til et stort fladt brød som enten har fyld blot bestående af groft salt og olivenolie, eller med forskelligt fyld som rosmarin, salvie, tomater, skinke, oliven eller løg. Det karakteristiske ved brødet udover at være fladt, også den salte smag samt den udbredte brug af olivenolie i forbindelse med tilberedningen af brødet.

Del: